
Paleo is een coöperatief spel van 999Games. Paleo is één van de winnaars van de speelgoed van het jaar verkiezing 2021. Ik heb Paleo van de organisatie gekregen. Coöperatieve spellen zijn de spellen die ik het leukst vind. Ik ben erg blij dat ik dit spel heb gekregen, want mijn vrouw wilde dit spel al een hele tijd hebben. Maar we hadden nooit tijd, omdat we te veel met de Exit en Escape Room The Game spellen bezig waren. Dit was een goede reden om wat tijd vrij te maken om dit te spelen. Dit is het vierde spel dat ik van de organisatie gekregen heb. De andere drie, die ik tot nu toe heb gespeeld, waren erg leuk.
- De review van Throw throw burrito kan je hier lezen. Het is een leuk chaotisch gezelschapsspel.
- De review van Mysterium Park kan je hier lezen. Het is een bijzonder coöperatief spel waarbij je aan de hand van “visioenen” moet zien te raden wie de moordenaar is.
- MicroMarco crime city is een erg leuk coöperatief zoek de moordenaar in de tekening spel
- Uitgever: 999Games
- Aantal spelers:2-4
- Aanbevolen leeftijd: 10+
- Type: CoöperatiefWe hebben dit spel gekregen voor de speelgoed van het jaar verkiezing 2021
Waar gaat het over
Je hebt een groep mensen die moet zien te overleven in het stenen tijdperk. Tijdens het spelen kan je onderdelen van een muurtekening verdienen. Dit zijn de overwinningspunten. Als je ze alle vijf kan krijgen heb je gewonnen. Maar als je 5 schedels hebt verzameld tijdens het spel heb je verloren.
Elke speler heeft zijn eigen groepje mensen. De mensen kunnen en moeten elkaar helpen om de dag door te komen en de nacht te overleven. Het spel bestaat namelijk uit 2 fases. Tijdens de dag fase ga je spullen verzamelen die je helpen het spel te winnen of om de nacht door te komen. Deze fase is erg lang en het gedeelte van het spel waar het om draait. Hier maak je alle strategische keuzes. Als de spelers alle kaarten hebben gebruikt begint de nacht fase.
Tijdens de nacht fase moet je je mensen voeden met het eten dat je overdag hebt gevonden en de missie kaarten uitvoeren die bij je spel sessie horen. Wat we tot nu toe hebben gezien is dat je spullen moet inleveren. Deze fase is heel kort.
De eerste indruk
De eerste indruk van Paleo was redelijk overweldigend. Er waren 2 boekjes in de doos, waarvan 1 met de regels en een bijlage boekje. Het boekje met de regels had 12 bladzijdes met heel veel vakjes en foto’s. De handleiding kwam nogal druk over. De bijlage van Paleo had ook nog eens 8 bladzijdes met informatie. Een aantal kartonnen platen met de speelstukken er in die je uit moest drukken. En er waren de speelkaarten. Let er bij het uitdrukken op dat je alles goed uitdrukt, soms lijken de stukken los maar hangen ze aan de achterkant van het karton nog er aan.
Er zaten ook nog 4 pakjes met kaarten in de doos waarop groot staat dat je eerst de regels moet lezen voordat je de pakjes openmaakt. Anders bederf je de verrassing. Het probleem dat ik hiermee had was dat in de handleiding staat dat je de kaarten moet sorteren. Je moet de kaarten bekijken want in de rechterbovenhoek staat een nummer. Maar hoe kan je ze sorteren zonder ze te bekijken en de verrassing te bederven? Na het uit te hebben gepakt en te hebben gesorteerd vraag ik me af waar die waarschuwing voor is. Misschien bedoelen ze dat je de kaarten niet één voor één moet gaan bekijken. Maar als je ze gewoon sorteert en in de zakjes doet dan “bederf” je de verrassing niet.
Het spel waarschuwt je ook dat je de eerste keer maar beter niet met 4 spelers kan spelen omdat er op een gegeven moment zoveel te doen is dat het anders erg lang duurt.
Het spel
Poging 1

Onze eerste speelsessie ging redelijk stroef. En dat was helemaal onze fout. Ik speelde het spel samen met mijn vrouw omdat het aanbevolen werd om de eerste keer met twee spelers te spelen. We hadden allebei de handleiding gelezen, maar toch wat dingen gemist. Hierdoor maakten we het spel wat moeilijker dan nodig was.
We hadden veel problemen om sommige spullen te krijgen. Aan het einde zagen we dat we die spullen tussendoor gewoon hadden kunnen kopen. Dit stond ook in de handleiding, maar door de hoeveelheid informatie die in de handleiding staat hadden we dat blijkbaar allebei gemist.
Het is inderdaad leuker om de kaarten van te voren niet te bekijken. Je ontdekt dan beetje bij beetje wat je mensen kunnen.
Poging 2
De volgende dag pakten we het spel er weer bij, maar dit keer met de extra kennis. We dachten dat we wisten waar we op moesten letten, maar omdat je tijdens het spelen niet alle kaarten te zien krijgt en je voor elk spel de kaarten schudt, was het deze keer toch weer anders. Wat goed is. Omdat we nu ook spullen kochten tijdens het spelen, gingen we anders naar de kaarten kijken en de mogelijkheden die ze gaven. De tweede poging ging een stuk beter. Het lukte ons om de grottekening af te maken en zo te winnen. Wat ik bij het 2e spel leuk vond was dat we er richting het einde voor kozen om voor de overwinningspunten te gaan. In plaats van de dag af te maken.

We stonden er namelijk redelijk slecht voor. We hadden niet genoeg materialen om de nacht door te komen en mijn vrouw had veel gevaarlijke kaarten in haar pak stapel liggen. Het is toegestaan om tijdens het spelen naar de achterkant van alle kaarten in je stapel te kijken. Zo kan je een idee krijgen wat je te wachten staat. Of je veel kans op eten hebt of op steen. Maar er zitten ook rode kaarten in je stapel, deze zijn bijna altijd slecht. Mijn vrouw had veel van de rode kaarten aan het einde van haar stapel. De strategie werkte en met het beetje geluk dat we nodig hadden lukte het ons om het vijfde stuk van de grottekening te krijgen voordat het nacht zou worden en we zouden verliezen.
Wat vonden we van Paleo
We vonden het een leuk spel. Zelfs het eerste potje Paleo dat we speelden was leuk, terwijl we een belangrijk onderdeel van het spel, het kopen van spullen, niet wisten. Ook is de voorbereiding de eerste keer, het lezen en sorteren, erg tijdrovend. Dit spel is een ideaal spel om de eerste keer op het Spellenspektakel te spelen, mochten ze met het Spellenspektakel doorgaan. Iemand die je laat zien hoe het spel werkt is echt handig bij dit spel. Omdat je samen speelt kan die persoon je dan tijdens het spelen begeleiden, met de keuzes en het verloop van het spel.
Wat ik leuk vond bij het samenspelen van dit spel was dat het echt uitmaakt of je wel of niet de andere personen helpt. Op je kaartjes staan vaak aantal keuzes die je kan maken. Soms is de keus om te helpen er en soms niet. Als je kiest om te helpen dan kan je de andere opties niet meer doen. Je moet goed kiezen: wil je je eigen groep mensen sterker maken zodat je later makkelijker zonder hulp, kaarten kan spelen. Of wil je dat je medespelers helpen. Je krijgt niet altijd de keuze om te helpen of geholpen te worden. Het is belangrijk dat je ook zelfstandig sterk genoeg bent om kaarten te kunnen spelen. Uiteindelijk win je samen en daarom kan het slimmer zijn om mensen uit je eigen groep op te offeren voor de andere groep.
Deze keuzes maken het spel erg leuk. Het is ook erg leuk dat je tijdens het spelen veel kaarten blind weglegt. Hierdoor blijft hetzelfde scenario de eerste paar keer nog wel verrassend. Er zijn gelukkig veel verschillende kaarten in het spel, die je voor een groot aantal scenario’s in verschillende combinaties kan gebruiken. Het is zelfs mogelijk om op de blanco kaarten die je er bij krijgt zelf scenario’s te schrijven.
Mocht je alle scenario’s gespeeld hebben en de kaarten uit je hoofd kennen, blijft het spel ook nog leuk, omdat de tactiek dan anders wordt. Je kan dan met de kennis die je van het scenario en de kaarten hebt andere tactische keuzes maken.
Het spelbord
Het spel ziet er erg mooi uit. Je krijgt veel losse onderdelen. Er zitten houten speelstukken in en ook kartonnen fiches van dik karton. De werkbank is ook een leuke extra. Je zet van dik karton een houder voor kaarten in elkaar die je tijdens het spel gebruikt. Het spelbord is niet echt een bord. Het zijn een aantal losse platen waarop je je kaarten aflegt. Ik vind het er erg verzorgd uitzien. Ook het uitdrukken van de fiches ging erg goed. Vaak zijn er toch een aantal die niet goed zijn uitgesneden en dan scheurt er een randje als je het uitdrukt. Dit was bij onze versie van Paleo niet het geval.
Je bent wel wat ruimte kwijt op je tafel, maar omdat het spel uit losse bord onderdelen bestaat kan je die op zo een manier organiseren dat het wat beter past op je tafel. In de handleiding staat alles onder elkaar. Dit hadden wij ook de eerste keer, maar dat was toch een beetje onhandig omdat het verste bord dan net te ver weg lag om prettig bij te kunnen. De tweede keer hebben we de stukken wat handiger voor ons geplaatst. Het was wel erg prettig dat het losse onderdelen waren.
Tips voor het spelen van Paleo
- Vergeet niet de twee inzet stukken in de doos te plaatsen. Dat maakt het opruimen later makkelijker.
- Sorteer de kaarten niet vlak voordat je wilt gaan spelen. Je bent best wat tijd kwijt aan het sorteren. Ruim de kaarten aan het einde direct op en zoek indien nodig wat extra zakjes er bij om de stukken in te plaatsen.
- Doe de eerste voorbereidingen, zoals het uitdrukken van de stukken en het plaatsen van de kaarten in de zakjes, niet vlak voordat je de eerste keer gaat spelen. Je bent hier best wat tijd aan kwijt.
- Hou er rekening mee dat je na het spelen ook best wat tijd kwijt bent aan het opruimen. Doe dit wel meteen. Dat maakt, als je de volgende keer weer Paleo wilt spelen, de start een stuk prettiger. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.
- Neem de tijd om de handleiding door te nemen. Het is veel informatie met veel details.
- Maak je bij de eerste keer spelen niet te druk om te winnen. Gebruik het om de flow van het spel te leren.
Speelgoed van het jaar 2021
Paleo is één van de winnaars van Speelgoed van het jaar 2021. Op de website van speelgoedvanhetjaar.nl kan je de andere winnaars vinden. Het is ook mogelijk om je stem uit te brengen tot en met 25 oktober 2021. Het speelgoed dat jij kiest maakt dan kans op de publieksprijs. Door te stemmen maak jij ook kans om een leuke prijs te winnen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.