
My City is een van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021. Van de organisatie van Speelgoed van het Jaar heb ik ter ere daarvan dit spel gekregen om te reviewen. My City is een legacy spel. Een legacy spel is een spel waarbij je permanente veranderingen aanbrengt aan het spel tijdens het spelen. Elke keer dat je het spel speelt is je speelbord of speelomgeving daardoor anders. Het spel speelt zich bij een legacy game altijd over meerdere spelsessies af.
Hoe gaat het spel
My City – Legacy bestaat uit 8 hoofdstukken. Elk hoofdstuk zit in een enveloppe die dicht blijft tot je het hoofdstuk hebt bereikt. Een hoofdstuk bestaat uit 3 speelsessies. Het spel is volgens de handleiding zo ontworpen dat elk hoofdstuk een afgerond geheel vormt. Na 24 hoofdstukken ben je klaar met het verhaal. Maar als je er mee klaar bent is het geen probleem. Er is op de achterkant van het speelbord dat je gebruikt ook een versie van het spel dat je altijd kan spelen, het forever bord. Dat bord gebruik je ook als je een keer iemand hebt die normaal niet aan je legacy reeks meedoet, maar toch een keer mee wil doen. Dit bord verandert ook niet. Een hoofdstuk duurt ongeveer 90 minuten.
In de enveloppe die bij elk hoofdstuk hoort zit extra informatie. Dit zijn extra regels, stickers en een overzicht. Als je iets extra nodig hebt om het hoofdstuk te kunnen spelen dan zit het in de enveloppe. Mijn vrouw vond het erg leuk dat het als verhaal gebracht wordt. De informatie en aanvullende regels in de enveloppe worden niet gewoon als standaardinfo gebracht, maar als een leuk verhaaltje.
- Uitgever: 999Games
- Aantal spelers:2-4
- Aanbevolen leeftijd: 10+
- Type: Tegen elkaar.
- We hebben dit spel gekregen voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2021
De eerste indruk
My City – legacy liet me direct denken aan Tetris op een speelbord. De speelstukken lijken op stukken uit een Tetris spel. Ze zijn iets anders, maar wel bedoeld om in elkaar te passen. De My City speelstukken moeten een gebouw voorstellen. Met de gebouwen bouw je je eigen stad. Er is een stapel met bouwkaarten. Elke beurt draait iemand een kaart om. Iedere speler speelt dan het gebouw die je op de kaart ziet. Er zijn geen aparte beurten per speler. Iedereen speelt tegelijkertijd. Elke keer als je een gebouw niet kan of wil spelen verlies je een punt. Het is belangrijk dat je de gebouwen zo slim mogelijk plaatst. De kaart heeft ook nog plekken die, als je ze niet bedekt, extra punten opleveren of juist voor punten aftrek zorgen aan het einde van het spel.
Hoe houden ze het spel in balans
Het leuke is dat voor iedereen de stukken, die elke beurt geplaatst moeten worden, hetzelfde zijn. Het verschil gaat hem zitten in de plaats die je je gebouwen geeft. De eerste ronde is het voor iedereen gelijk. Maar na elk spel moet je de stikkers gaan plakken. Het slimme is hier dat de winnaar stickers moet plakken die puntenaftrek geven als je ze op je bord hebt aan het einde van een ronde. De verliezer van de ronde mag juist stickers plakken die bonuspunten geven. Dit maakt My City eerlijker. Als je namelijk ronde na ronde verliest, wordt het voor de tegenstanders steeds moeilijker om te winnen, want het speelbord krijgt steeds meer plekken waarbij je een puntenaftrek kan krijgen. De verliezer krijgt steeds meer bonusplekken. Op die manier komt er vanzelf na een aantal rondes een omslagpunt.
Omdat je 24 rondes hebt is er genoeg tijd om na een aantal slechte rondes terug in het spel te komen. We hebben nog niet alle rondes hier gespeeld. Dan zouden we elke dag anderhalf uur moeten spelen en dan nog ben je 24 dagen bezig, en zolang hebben we het spel niet. Als je dit twee keer per week speelt dan duurt de reis van My City zo een drie maanden om uit te spelen. Als je het met een groep vrienden speelt en je kan maar 1x per week, dan ben je al bijna een half jaar met het spel bezig.
My City doos voorkant My City achterkant doos My City legacy bordspel My City overzicht
Wat vonden we van My City
Het is ook maar de vraag of het spel genoeg verandert, tussen de hoofdstukken door, om het leuk te houden om een halfjaar lang te blijven spelen. De stikkers passen het spel aan. Maar uiteindelijk blijft het gebouwen plaatsen op een zo efficiënt mogelijke manier om zo veel mogelijk punten te behalen. Wij vinden dat heel leuk, maar we spelen het ook maar met twee personen. Als je elke keer met een groep vrienden speelt en er speciaal tijd voor vrij moet maken, kan het zijn dat je iets meer variatie wilt.
Het voelt bij My City niet heel erg alsof je tegen elkaar speelt tijdens de rondes. Je kan elkaar niet hinderen of helpen. Wat de andere spelers doen staat los van je eigen keuzes tijdens het spelen. Aan het einde tel je de punten bij elkaar op en vergelijk je de scores met elkaar. Hierdoor is er wel minder tot geen interactie met de andere spelers tijdens het spel. Interactie die met het spel te maken heeft tenminste. Je zal niet proberen de ander te overtuigen om een gebouw ergens niet te plaatsen, omdat het jouw plannen in de weg gooit, of afspraken te maken om samen te spannen tegen een andere speler. Je speelt je eigen stad. Een mogelijkheid om het spel alleen te spelen had dan ook niet zo vreemd geweest.
Het eeuwige bord /legacy bord
Het forever bord is het bord dat je speelt als je klaar bent met het verhaal. Of als je tussendoor eens met andere mensen wil spelen en je wilt geen aanpassingen maken aan je verhaal bord. Het forever bord komt ongeveer overeen met spel 10 van de legacy versie. Aangezien er 24 spellen zijn doe je best wat stappen terug in de tijd. Meer dan de helft van de aanpassingen die je hebt gedaan in je legacy spel heb je nog niet in de forever versie. Als je het spel aan het einde juist het leukste vond dan zou dat misschien een domper kunnen zijn.
De duur van het spel en spelverloop
Het is bij dit spel ook wel de bedoeling dat je steeds met dezelfde groep speelt. Tenzij je de forever versie speelt. Daar moet er in ieder geval iemand op de hoogte zijn van de regels en verder dan spel 5 zijn. Je kan wel iemand later in het spel introduceren, maar die moet dan eerst helemaal uitgelegd krijgen wat alle stickers inhouden en waarom het bord er zo uit ziet als je ze met een bestaande stad laat spelen. Anders is het ook mogelijk om ze mee te laten doen met de forever versie kant van het bord.
Legacy is nieuw voor mij
Het idee van een legacy game vind ik wel bijzonder vooral omdat ik niet gewend ben om spellen permanent aan te passen. Het escape room spel Exit was het eerste spel dat ik speelde waarbij je het spel echt moest aanpassen en na een keer spelen niet meer kon spelen. Dat vonden mijn vrouw en ik wel een drempel om overheen te stappen. Dat heb ik bij dit spel ook nog steeds een beetje. Het idee dat ik verkeerde keuzes maak in het begin terwijl ik nog geen idee heb wat de gevolgen ervan later in het spel zijn vind ik nog steeds lastig.
Omdat ik geen ervaring heb met legacy games, dit is mijn eerste legacy spel, kan ik niet vertellen hoe sterk het legacy gedeelte is in dit spel. De aanpassingen die ik tot nu toe heb gezien zijn niet heel heftig. Je plaatst wat stickers op je bord die je meer of minder punten kunnen geven, of je wat meer gebouwen geven. Er gaan geen hoofdpersonen dood die nooit meer terug komen, of je raakt geen mogelijkheden kwijt doordat gangen voor altijd geblokkeerd zijn. Je krijgt hier vooral meer opties. Meer mogelijkheden tot punten, of meer of minder plekken om te bouwen. Dit maakt het voor mij als legacy nieuwkomer wat minder stressvol.
Het uiterlijk
Het spel ziet er netjes verzorgd uit. Niet super mooi of bijzonder. Paleo had bijvoorbeeld een bijzonder bord wat er bijzonder uitzag. Bij Mysterium park waren de tekeningen heel erg mooi, bij Micro Macro waren de details in de poster heel knap gedaan. Dit zijn trouwens allemaal winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021. Ik heb van deze spellen ook een review gemaakt. Bij dit spel ziet het er gewoon goed uit. De stukken zijn van dik karton, de tekeningen zijn voldoende voor wat ze moeten doen.
Mijn vrouw had gehoopt dat de stukken echte gebouwen waren geweest. Kleine houten speelstukken die wat meer diepte zouden geven aan het spel. Misschien leuk voor een speciale editie. De stukken die je speelt passen soms wat strak in elkaar waardoor het lastig plaatsen kan zijn. De stukken kwamen makkelijk los uit het karton waarin ze zaten. Er bleven geen stukjes papier vast zitten waardoor het scheurde. Er zitten plastic zakjes in de doos waar elke speler zijn gebouwen na het spelen in kan opbergen. Dit maakt het opzetten van My City elke keer erg simpel en snel.
Vonden we het leuk?
We vonden het een erg leuk spel omdat we het makkelijk even kunnen pakken en spelen. Je hoeft niet alle drie de onderdelen van het hoofdstuk in één keer te spelen. Het is een competitief spel zonder dat je echt tegen elkaar speelt. Dat haalt het venijn er uit dat er soms bij spellen is. Mocht je medespelers hebben die erg lang doen over het plaatsen van een gebouw, dan kan het handig zijn om een timer erbij te houden. Wij vonden het een leuk spel. Als je van het idee van Tetris houdt en het leuk vindt om met vormen te puzzelen dan is dit spel een aanrader.
Speelgoed van het Jaar 2021
My City is één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021. Op de website van speelgoedvanhetjaar.nl kan je de andere winnaars vinden. Het is ook mogelijk om je stem uit te brengen tot en met 25 oktober 2021. Het speelgoed dat jij kiest maakt dan kans op de publieksprijs. Door te stemmen maak jij ook kans om een leuke prijs te winnen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.