Escape room the game heeft weer een nieuwe editie uitgebracht. Een family edition. Het is een losstaand spel, inclusief een chrono decoder, dat je met kinderen vanaf 10 jaar kan spelen. Volgens de doos kunnen kinderen vanaf 14 jaar het zelfstandig spelen. We hebben dit spel van Identity Games gekregen.
Het thema van het spel is dit keer tijdsreizen. Je speelt een groep studenten die hun professor moeten helpen om de vernietiging van hun woonplaats tegen te gaan. Dit doe je door met een tijdmachine naar verschillende periodes te gaan. Er zijn 3 verhalen/spellen die ieder een uur duren. Het verleden, het heden en de toekomst. Om op te warmen is er een startspel bij waar je 15 minuten voor hebt. Mocht je sommige puzzels te moeilijk vinden? Er zitten ook hintkaarten bij die je kan gebruiken.
Tijdens het spelen schrijf je op de materialen die je er bij krijgt. Je kan deze vellen opnieuw printen. Zo kan je als je het spel uitgespeeld hebt, het gewoon aan iemand anders geven.
- Uitgever: Identity Games
- Aantal spelers: 2-4
- Aanbevolen leeftijd: 10+
- Type: Coöperatief
- We hebben het spel gekregen
Wat is Escape room the game – Time travel – Family edition
De bedoeling van het spel is dat je, door met de informatie die je krijgt, 4 sleutels moet vinden. Je krijgt een opdracht om uit te voeren zoals ontsnap uit de kamer. Soms is de volgorde van de sleutels duidelijk in de opdracht, maar vaak moet je dat zelf uitvinden. Dit moet je allemaal doen voordat het uur op de chrono decoder voorbij is. De sleutels zijn echte sleutels die je in de chrono decoder moet steken. De sleutels zijn allemaal anders. Het is jouw taak om de juiste vier te vinden.
Het eerste dat me opviel was de doos, de binnenkant van de doos is een robot. Ik moest me inhouden om niet direct naar alles aan de binnenkant van de doos te gaan kijken. Net zoals de andere Escape Room The Game spellen zitten de verschillende verhalen in een enveloppe. Je begint het verhaal door te lezen wat er op de enveloppe staat. Ik merkte dat het best een lange text was. We lieten de text voorlezen door ons zoontje van 11 en dat ging zonder problemen. Elk verhaal bestaat uit 3 hoofdstukken die ook weer in een enveloppe met een verhaal er op zitten.
Elke keer als je een hoofdstuk opgelost hebt moet je weer een verhaaltje lezen dat op de volgende enveloppe staat. Tijdens het lezen is het handig om de spullen die je nodig hebt klaar te maken. Je hebt maar een uur de tijd en je wil je tijd zo slim mogelijk gebruiken. Het is vooral het uitdrukken van stukken papier uit een groter vel.
Mijn mening
De tekeningen van de puzzels zien er leuk uit en er zijn veel verschillende soorten puzzels. Het is bij dit spel belangrijk dat je met meer dan 1 speler bent. Veel escape room spellen kan je ook in je eentje oplossen, maar bij deze is het nodig dat je in ieder geval met 2 spelers bent. Bij de eerste puzzel van hoofdstuk 1van verhaal 3 moet je je opsplitsen in twee teams die samen moeten werken.
Als je dit met twee spelers speelt en één van de twee is een kind dat nog geen ervaring heeft met escape room spellen kan het best lastig worden om deze op te lossen. Tijdens het spelen hebben we onze zoon elke keer de tijd gegeven om zelf tot de oplossingen te komen van de puzzels. Op het eerste hoofdstuk van deel 3 na kon hij wel redelijk de oplossing vinden of in ieder geval de juiste richting vinden van waar hij moest zoeken. Deze puzzel was wel erg leuk gemaakt.
Het viel ons op bij een ander Escape room the game spel Tomb Raiders dat de puzzels meer worden dan alleen dunne papiertjes waar je op moet tekenen. De puzzels zijn nu niet alleen visueel wat interessanter maar ook interactiever. Bij een puzzel die ik zelf erg leuk vond was wel wat hulp van een volwassene nodig, niet om de puzzel op te lossen maar om uit te leggen wat het was dat je als hulpmiddel had gekregen.
Het laatste hoofdstuk was erg leuk gemaakt. Mijn zoontje vond het wel jammer dat één puzzel wel heel erg makkelijk was in het laatste hoofdstuk, terwijl het volgens de doos het “moeilijkste” hoofdstuk zou moeten zijn. Maar het was een herhaling van een eerdere puzzel maar dan minder leuk gedaan.
Wat was wat minder
Bij een puzzel hadden we ook het probleem dat we de oplossing hadden maar het niet duidelijk was hoe je de oplossing moest houden. Horizontaal of verticaal. Misschien hebben we dat over het hoofd gezien, maar dat vonden we wel lastig.
Er was een puzzel waar een Griekse tekst in voor kwam. Deze puzzel was in ons geval te makkelijk omdat mijn vrouw de naam kon lezen die gezocht werd. We hoefden er niet voor te puzzelen. Mijn vrouw had onze oudste zoon vaak geholpen met het leren van het oud Griekse alfabet voor zijn huiswerk op school. Hierdoor kon ze de letters lezen en konden we zo de oplossing vinden. Wat ik wel leuk vond aan de puzzel was dat je op 2 manieren bij de oplossing kon komen. Door te vertalen of door wat kennis van het oude Griekenland.
1 puzzel vonden we wel echt heel erg slecht. Daar heb ik vooral een stijve nek aan overgehouden. Ik was zo een puzzel al eens eerder in een ander escape room spel tegengekomen. Daardoor wist wat het idee was. Maar zelfs met de oplossing erbij lukte het niet om de oplossing te krijgen. Mijn vrouw en mijn zoontje hebben het ook geprobeerd en geen van ons lukte het. Ik vind het leuk dat ze iets anders proberen dan de standaard puzzels, maar deze hadden ze beter moeten testen.
Het was een leuke spel ervaring die we over 3 dagen hebben gespeeld. Alle spellen op 1 dag is erg lang als je het met kinderen speelt. Dan ben je zo een drie uur kwijt. Het kan lastig zijn om zo lang de concentratie vast te houden.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.