
Dit is een spel met kaarten met leuke puzzels die je moet oplossen of opdrachten die je moet uitvoeren om Eldorado te vinden.
Doelgroep: Vanaf 12 jaar voor 1 tot 6 spelers (jonger kan ook met enige begeleiding).
Wat is Pocket Escape Room?
Dit is een spel met kaarten met leuke puzzels die je moet oplossen of opdrachten die je moet uitvoeren om Eldorado te vinden. Je kan dit spel alleen spelen, maar je kan het ook met een groep spelen (t/m 6 spelers).
Het spel bestaat uit 60 kaarten en een vouwblad die je pas mag openen, wanneer je dat in het spel wordt verteld.
De doos is klein en past in je handen. Je kan het spel dus makkelijk meenemen als je op vakantie gaat om minimaal een uur plezier te hebben.
Op de doos staat dat het spel een uur duurt, maar wij hebben er drie uur over gedaan (twee spelers).
Hoe werkt het spel Pocket Escape Room?
Je pakt de stapel met kaarten uit de doos, legt het vouwblad opzij en begint direct met spelen. Je hoeft niet vooraf allerlei spelregels door te nemen. De eerste paar kaarten vertellen wat je moet doen en helpen je op gang.

Je hoeft niets te doen om het spel voor te bereiden en begint direct door deze kaart om te draaien. Je leest of bekijkt de achterkant en dan staat er “Ga door naar de volgende kaart”.
Zo werkt het spel dus. Je leest steeds de bovenste kaart. Daarop staat vaak het verhaal, een puzzel of opdracht. Soms zegt een kaart dat je het spel anders neer moet leggen.

Deze kaart laat zien hoe je de volgende vier kaarten neer moet leggen. Je kiest er twee uit die je in je spel gaat gebruiken. Je keuze is van invloed voor het spel.

Soms verandert het verhaal door je meerdere routes aan te bieden. Waar ga je heen? Je kijkt dan niet meer tegen één stapel aan, maar je mag dan zelf kiezen welke puzzels je het eerst wil doen of welke gebieden je gaat ontdekken.
Mijn mening
Al in het begin kies je twee voorwerpen. Deze keuze is belangrijk voor je spelverloop. Dit zijn de middelen die je gaat gebruiken in het verhaal en bij de puzzels die je tegen komt. Gedurende het spel ben je ook steeds blij met je keuze of denk je: “Had ik maar…..”
Je geeft steeds antwoorden op een vraag of puzzel of je voert een opdracht uit. Is je antwoord fout, heb je een verkeerde keuze gemaakt of voer je de opdracht niet goed uit, dan noteer je een Z. Je mag maar twee keer een Z op je kaart hebben staan. Je hebt dan ook maar twee hokjes voor een Z. Moet je weer een Z noteren? dan moet je een X ervoor in de plaats noteren op de zwarte lijn. Dit heeft gevolgen voor je score aan het einde, maar geen paniek. Tijdens het spel kom je mogelijkheden tegen om een Z of soms zelfs een X weg te halen.
Je komt niet echt vast te zitten in het spel. Ben je goed op weg om Eldorado te vinden, maar heb je een verkeerd antwoord, omdat je bepaalde kaarten nog niet hebt? Geen probleem. Je hebt wel een straf in de vorm van een Z te pakken, maar de kaart laat weten welke onderdelen je mist om verder te kunnen. Je moet dan eerst op zoek gaan naar deze kaarten om vervolgens Eldorado te vinden.
Het is heel leuk dat het spel je ineens meerdere routes geeft om te onderzoeken. Dit geeft een extra dimensie aan het spel. Je krijgt meerdere keuzemogelijkheden om samen te overleggen en te overdenken. Het voelt ook plotseling anders, dan alleen maar één stapel met kaarten één voor één doorlopen.
De puzzels en opdrachten op de kaarten zijn heel verschillend. Sommige puzzels zijn erg makkelijk, zoals de juiste weg kiezen. Andere keren moet je heel goed naar het plaatje kijken en op zoek gaan naar aanwijzingen die je bij je besluit kunnen helpen. Achteraf kan je dan denken: “Ach wat stom, dat ik dat niet gezien heb!”. Het is heel belangrijk dat je goed naar de kaarten kijkt en ook onthoudt wat je ziet. Dit is gelijk een prima training voor het werkgeheugen. Dit spel is prima te spelen vanaf 11 of 12 jaar. Mijn kinderen spelen al verschillende escape room spellen met ons mee vanaf dat ze 10 jaar oud zijn. Dit hadden ze ook prima op die leeftijd aangekund.

Je begint het spel met deze vraag. Het is een open vraag en deze kaart laat je gelijk zien hoe je dit spel moet benaderen. Als je goed kijkt en nadenkt over alles dat je tot nu toe hebt gelezen en gezien (in dit artikel), zou je twee goede antwoorden kunnen geven. Is je antwoord goed, dan ga je verder naar de volgende kaart. Is je antwoord fout, dan heb je nu al een Z te pakken!
Ik heb erg genoten van het spel. Het spel biedt een prima verdeling aan raadsels, vragen en opdrachten. Wij hebben dit spel gewoon op de bank gespeeld, omdat je er niet veel ruimte voor nodig hebt. Je kan het spel zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf zou willen. Je hebt steeds de mogelijkheid om een hint te krijgen en je kiest er dus steeds zelf voor of je het met of zonder hint zal doen. Een hint kost je geen Z als straf, want je hebt de mogelijkheid tot de hints al eerder verdiend. Er is zelfs één raadsel waarbij je de hint wel moet gebruiken. Je krijgt anders waarschijnlijk een Z als straf.
De puzzels en raadsels zijn niet moeilijk. Ik zou dit spel 1 ster (van de 5 sterren) geven als moeilijkheidsgraad.
Het verhaal van het spel is leuk, de plaatjes zijn leuk en de spelwijze is ook zeker een aanrader.
De enige twee minpunten die ik kan noemen heeft te maken met het verwoorden van de tekst op de kaarten.
– Op één kaart zag je vier tunnels. In de tekst staat dat elke tunnel naar een andere uitgang leidt. Welk pad kies je? Wij kozen het pad die er niet gevaarlijk uit zag. Vervolgens hadden we het antwoord fout, want dan staat er: “De andere paden lopen dood”. Daar had ik dus flink de balen in. Eerst zeggen dat ze allemaal een uitgang hebben om dan te zeggen dat ze dood lopen!
– Een andere kaart had het over graffiti op de muren. Dat vind ik geen juiste bewoording. Het zou een muurschildering moeten zijn. Ik vind het wel een groot verschil tussen graffiti en muurschildering.
Terwijl ik dit schrijf (juni 2022) kost dit spel slechts €5,99 bij Kruidvat. Daar heb ik het ook gekocht.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.