Introductie tot Medical Mysteries: New York
Volgens de doos is Medical Mysteries: New York een coöperatief medisch mysterie spel. In het spel ben je een dokter die een nachtdienst draait. Er komt een patiënt binnen en je moet ervoor zorgen dat deze patiënt de nacht overleeft. Je hebt een beperkt aantal beurten om te achterhalen wat er mis is met de patiënt en wat de beste behandelwijze is. De nacht is opgedeeld in verschillende blokken, waarbij elk blok een gedeelte van de nacht vertegenwoordigt. Er zijn 4 blokken en elk blok biedt 3 acties die je kunt uitvoeren. Je kunt een patiënt medicijnen voorschrijven of een onderzoek laten uitvoeren. Elke actie heeft een gevolg, waarvan je de resultaten opzoekt via een code die bij de actie hoort.
Spelmechanismen
Hoe kies je welke actie je moet doen? Bij elke patiënt krijg je een patiëntendossier. Daarin staan de basisgegevens: wat de klachten zijn, de medische geschiedenis, de huidige staat van de patiënt, enzovoort. Hiermee begin je. Je kunt de patiënt vervolgvragen stellen, maar dat kost actiepunten. Je ontvangt ook een aantal pagina’s met algemene medische gegevens, informatie over verschillende medicijnen, de verschillende soorten artsen en wat ze doen, evenals welke medische aandoeningen er zijn. Er wordt aangegeven welke medicijnen je in bepaalde situaties niet mag gebruiken. Bijvoorbeeld, bij een van de medicijnen staat dat het niet gegeven mag worden aan mensen die wel eens een epileptische aanval hebben gehad. Als in het patiëntendossier staat dat iemand hier last van heeft, mag je dit medicijn niet aan deze persoon geven, anders kan dit negatieve gevolgen hebben.
Unieke Elementen van het Spel
Het zijn geen puzzels zoals in een escape room. De puzzels bestaan uit het verzamelen van informatie en, op basis van wat je hebt verkregen, de juiste behandelmethoden kiezen. Je hoeft geen reeks letters in de juiste volgorde te zetten door een cijferreeks op bladzijde zes te ontcijferen met behulp van een plaatje op bladzijde twee. Alle informatie die je nodig hebt, wordt je gegeven. Je moet alleen de juiste vragen stellen en behandelmethodes kiezen, allemaal gebaseerd op de medische informatie die je in het spel ontvangt.
Het Spel
Aan het einde van de nacht, of eerder, kun je het medische probleem hebben opgelost. Je ontvangt dan een kaart met de boodschap dat de patiënt de nacht heeft overleefd. Als je nog uren over hebt, kun je doorgaan met acties ondernemen totdat de nacht voorbij is. Dit kan handig zijn omdat je misschien de patiënt wel hebt laten overleven, maar het onderliggende probleem nog niet hebt opgelost. Ook als je aan het einde van de nacht bent, kun je nog doorgaan, maar dan krijg je wel puntenaftrek. Je moet je rapport op de achterkant van je urenformulier invullen en je antwoorden vergelijken met de antwoordkaart. Heb je alle punten gevonden die erin hadden moeten staan of heb je nog enkele onderdelen gemist? Hoe meer je vindt, hoe hoger de score. Maar alles vinden is lastiger dan je denkt; het gaat best ver in de details. Gelukkig zijn die details niet de hoofdscore, maar slechts een kleine bonus.
Het klinkt misschien alsof je heel veel moet lezen, maar dat valt best mee. Je kunt redelijk gericht te werk gaan en naarmate je meer patiënten behandelt, zul je vanzelf ook meer lezen. Aan het einde, bij de moeilijkste patiënt, heb je alle teksten wel gehad. Deze zijn ook niet erg lang; het zijn hele korte tekstjes. Mocht het idee van veel moeten lezen je tegenstaan, dan is dat hier geen groot obstakel. Je bent niet een heel boek aan het lezen.
Het oplossen lijkt soms makkelijk, maar bij de eerste patiënt waren we bijna vergeten een heel extra onderdeel te onderzoeken. Gelukkig dachten we er op tijd aan en hadden we nog uren (acties) over om daar verder op in te gaan. Toen we onszelf op de schouders klopten omdat we het zo goed hadden gedaan, kwamen we erachter dat we toch nog iets hadden gemist. We hadden bijna de maximale score behaald. Maar toch, die 5 extra punten waren leuk geweest.
Er zitten vier verschillende patiënten in het spel, elk met een oplopende moeilijkheidsgraad. Wat ik meestal prettig vind bij spellen die meerdere puzzels bevatten, is dat de eerste meestal goed te doen is. Ik schrijf alles op wat ik denk dat erbij hoort zonder te diep na te denken. Soms maak je het jezelf anders onnodig moeilijk door te denken dat er meer diepgang in het spel zit dan werkelijk het geval is. Bij het nakijken van de antwoorden zie je dan zelf wat de makers van je willen zien.
Bij dit spel kwamen we erachter dat je wel moet blijven zoeken, maar dat het niet nodig is je antwoorden super uitgebreid te formuleren. Zolang je maar de juiste punten aanstipt, is het goed.
Het spel duurde niet lang; we waren ongeveer een uurtje kwijt aan de eerste patiënt, inclusief de tutorial. De tutorial had wel wat uitgebreider gemogen. We misten de uitleg dat je de patiënt verder kon ondervragen. Ja, dat hadden we gezien als we beter op de kaart hadden gekeken, maar er was al zoveel informatie dat we eroverheen keken. Daarom is het fijn dat er meerdere puzzels in de doos zitten. Die fout maak je dan bij de volgende puzzels niet meer.
Leercurve en Spelerervaring
Dat is ook een reden dat we het fijn vinden om meerdere puzzels uit dezelfde reeks te spelen. Je leert gaandeweg wat de makers van je verwachten en wat je van de makers kunt verwachten. Dit spel is weer eens iets anders dan de escape room-spellen die we normaal spelen. Je moet bij dit spel echt analytisch te werk gaan: welke problemen heeft de patiënt, welke onderzoeken horen erbij, waar moet je op letten, wat voor bijwerkingen heeft het medicijn, enzovoort. Door al deze vragen stap voor stap na te gaan, kom je tot een oplossing.
We vonden het een leuk spel, dat je door de tutorial redelijk snel oppakt en waarmee je snel kunt beginnen met het behandelen van de patiënt. Het spel is ook goed alleen te spelen, maar ik heb het samen met mijn vrouw gespeeld. De speelduur van 60 minuten per patiënt, zoals op de doos vermeld, komt goed overeen met de tijd die wij nodig hadden.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.