Toen ik de vraag kreeg of ik Bee simulator wilde reviewen dacht ik dat het een bijen sim zou zijn. Dat leek me wel leuk. Educatieve spellen passen wel bij mijn site.
Bee simulator is geen bijen simulatie spel.
Maar dat is niet erg. Een bijen simulatie als echte sim, zou denk ik nogal saai zijn. Bijen staan niet bekend om eigen keuzes te maken of om van soort werk te wisselen. Je zou als bij de hele tijd maar 1 ding doen. Misschien is het ook maar beter want je kan in het spel ook mensen steken om ze weg te jagen. Het steken van een mens in het echt loopt meestal niet goed af voor een bij. De angel kan blijven haken en dan wordt deze uit het lichaam gerukt als de bij zichzelf lostrekt. Niet een heel prettig idee. In dit spel is dat niet het geval. Misschien wat minder realistisch, maar wel vriendelijker.
- Aantal spelers: 1-4
- Aanbevolen leeftijd: 7+
- Type: kinder sim
- platform: PC, PS4,Xbox360 en Switch.
- Gekregen van de uitgever
Wat is Bee simulator dan wel? Is het wel educatief? Nou eigenlijk wel. Je verzamelt allemaal weetjes over dieren tijdens het spelen. Tijdens de laad schermen krijg je ook nog allemaal bijen weetjes te zien. Er is een engelstalige voice over, maar de teksten zijn in het Nederlands. De dingen die je moet doen zijn ook wel wat bijen in het echt doen. Je moet pollen verzamelen en kan opzoek gaan naar nieuwe gebieden. Ook moet je de korf verdedigen. Het dansen in het spel is ook wat bijen in het echt doen om elkaar de weg te wijzen.Alleen zijn dit dingen die normaal niet allemaal door 1 bij gedaan worden. In het spel worden ze gedaan door de bij die je speelt. Ze is net geboren en wil graag de wereld in, maar raakt al snel verveelt van het steeds moeten verzamelen van pollen. De korf is in gevaar en ze wil graag helpen. Maar dat mag ze niet van de koningin. Het begin van het spel is dan ook een reis om jezelf beetje bij beetje te bewijzen. Tijdens deze reis leer je over hoe bijen leven en hun omgeving. Bij de meegeleverde informatie stond dat de makers van het spel met bijenhouders hebben samengewerkt om het zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te houden. Maar omdat het ook een spel is zijn er wat vrijheden genomen en dat is begrijpelijk. De weetjes komen in een soort encyclopedie te staan. Er is een trofeeën kamer met daarin je ontdekkingen. Bij het hoofdmenu kan je ook je ontdekkingen bekijken. Op deze manier zou je alles nog eens na kunnen lezen. Hier merk je dat ze wel over het educatieve gedeelte hebben nagedacht.
Er zijn verschillende dingen die je in het spel doet:
- Je verzamelt pollen
- Je kan zoek opdrachten doen waar je speciale pollen moet vinden.
- Je verdedigt jezelf en de korf tegen andere insecten
- Je kan racen tegen andere bijen
- Je kan dans challenges doen. Dit is een spelletje waar je de bewegingen van een andere bij na moet doen.
In het begin van het spel heb je niet echt veel keuzes. Je krijgt dan steeds een opdracht die je moet volbrengen. Tijdens de opdracht kom je ook nog allemaal side challenges tegen die de bij afleiden. Je moet de opdrachten volgen om verder in het verhaal te gaan. Bij het begin van het spel was een opdracht bijvoorbeeld, verzamel pollen. Tijdens het verzamelen kom je een bij tegen die weet waar betere pollen zijn. Je moet dan dansen voor de locatie, je vliegt naar de nieuwe locatie, ziet een bij die ziek is, je wil de bij helpen maar vliegt weg en er ontstaat een race. Zo gaat het door totdat je weer naar de korf moet. Dit maakt het meer een reeks uitdagingen achter elkaar. Bij een sim zou je meer vrijheid verwachten. De makers beschrijven het dan ook als semi open wereld. Gelukkig kan je ook in een “vrije vlucht” modus spelen en dan is het mogelijk om je eigen ding te doen en de verschillende lichtgevende pilaren te zoeken die verspreid zijn over het park waarin je vliegt. De lichtgevende pilaren zijn de verschillende uitdagingen. Zo kan je dus alleen de uitdagingen doen die je leuk vindt. De vrije vlucht modus is wel apart van het verhaal.
Ik heb een Nintendo Switch versie gekregen. De besturing op de Switch met de originele controllers is echt verschrikkelijk. Maar dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik de controllers van de Switch verschrikkelijk vind. Toen ik het met de pro controller ging spelen werd het ineens een stuk prettiger. Voor de spelers op de andere systemen zal dit geen probleem zijn. Waar ik ook problemen mee had was dat ik het op het kleine scherm speelde. Ik ben de originele oplader kwijt en kan de Switch nu niet meer op de TV gebruiken. Dat was niet echt handig want de informatie die je krijgt is dan eigenlijk te klein om te kunnen lezen. Als je het op een tv speelt heb je hier geen last van, maar de Switch is bedoelt om mee te nemen en dan is dit probleem er wel. Er wordt veel in gesproken, maar er is wel Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Op de Switch is er een splitscreen optie beschikbaar. Op die manier kan je samen op ontdekking gaan in de bijenwereld. De wereld ziet er ok uit. Als je in het spel vliegt kan je je radar aan zetten. Normaal vlieg je rond terwijl de camera achter de bij hangt. Je ziet de bij vliegen. Dit stuurt wat lomp. Als je je pollen radar aanzet dan verandert de wereld en alles word blauw en de pollen krijgen speciale kleuren. Je kijkt dan door de ogen van de bij. Op deze manier kan je bijzondere pollen vinden. Wat ik merkte was dat het veel beter vliegt in de radar modus. Ik speelde dus eigenlijk altijd met de radar aan. Dit vloog prettig, maar daardoor zie je wel minder van de wereld. Alles is blauw en een beetje vervormd.
Het is een apart spel, wel gericht op jonge spelers. Het is geen simulator, maar je leert wel van alles over bijen.
Geef een reactie