
Ik heb een kerstboom gemaakt met een ijshoorntje en gesmolten chocola. Het maken van de kerstboom ging niet helemaal zoals gepland. Bij de supermarkt hadden we ijshoorntjes, witte chocola en wat versieringen gekocht. Mijn vrouw vertelde me al dat ik eigenlijk speciale smelt chocola moest kopen, maar ik dacht het kan geen kwaad om het te proberen. Het idee was om de chocola te smelten, een kleurtje te geven en dan over de hoorntjes te gieten en de versieringen er op te plakken. Mijn vrouw Juf Jannie heeft speciale voedsel kleurstof op olie basis speciaal bedoelt voor dingen zoals chocola. Ik wilde die natuurlijk niet gebruiken omdat dat als valsspelen voelde, net als de speciale smelt chocola. Als je wilt zien hoe ik het maak kijk dan naar de video onder aan de pagina.

De voorbereiding ging goed. Ik sneed de chocola in kleine stukjes en deed het in een smelt pannetje en liet het au bain-marie smelten. Het smelten ging goed, de chocola smolt al ruim voordat het water kookte. Ik was helemaal happy, want ik had geen smelt chocola nodig dit werkte. Tenminste dat dacht ik. Ik wilde namelijk de chocola iets vloeibaarder hebben omdat ik het over de hoorntjes wilde gieten. Toen gebeurde er iets raars, de chocola begon ineens te stollen. Ik had het te lang in het water gehouden. Het kreeg de structuur van chocopasta. Dit had ik niet verwacht. Het weer opnieuw verwarmen had geen zin. Het bleef op chocopasta lijken. Witte chocola is eigenlijk ook geen chocola, het wordt gemaakt van een bij product van chocola. Misschien dat dat er iets mee te maken had. Ik heb het opgelost door vals te spelen. Ik heb wat water er bij gedaan. Een heel klein beetje. Dat werkte, ik realiseerde me wel dat de chocola waarschijnlijk niet meer hard ging worden. Ik heb het later op internet opgezocht en je mag chocola inderdaad niet te warm laten worden, dan gaat he schiften en word het korrelig. Het lag gelukkig niet aan de witte chocola. Dit is wel goed materiaal voor een nieuwe video. Oefenen met he smelten van chocola. Als je nog tips hebt kan je die natuurlijk in de comments plaatsen.
Na deze kleine tegenslag nam ik de gesmolten chocola mee naar boven om het over de hoorntjes te gieten. Door het hele gedoe tijdens het smelten vergat ik helemaal om de kleurstof toe te voegen aan de de chocola. De eerste boom werd dus ook maar wit. Het gieten ging goed en de decoraties bleven gelukkig goed plakken. De kleurstof die ik wilde gebruiken kwam uit een setje knijptubes die je ook gebruikt om cupcakes mee te versieren. Je kan er dunne lijntjes glazuur mee maken. Omdat ik de boom groen wilde hebben heb ik de groene tube gemengd met de chocola. De kleur was minder groen dan ik hoopte maar het was goed genoeg. Ik denk dat ik dit alles binnenkort nog een keer doe maar dan op de juiste temperatuur en met echte kleurstof voor chocola. Misschien zelfs wel speciale smelt chocola. Het gieten ging goed en het werd mooi glad zoals ik al hoopte. Het zou voor de bomen zelfs mooier zijn geweest als het minder egaal zou zijn. Wat dikkere stukjes zou het nog meer een leuk getekend boom effect geven.

Het eindresultaat ging 20 minuutjes de vriezer in en was toen hard genoeg om aan te kunnen raken. Om het helemaal af te maken liet ik ook nog wat poedersuiker er over heen vallen om het het effect van sneeuw te geven. De kerstbomen zagen er ook nog eens leuk uit. Het was dus toch nog een klein succesje uiteindelijk. Mijn zoontjes vertelde me dat het ook nog lekker was en ik heb weer materiaal om mee te gaan oefenen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.