Je kan een Rubik’s kubus op heel veel manieren oplossen. De manier die ik ga laten zien is niet de snelste manier of de meest efficiënte manier. Ik heb voor deze manier gekozen omdat het een combinatie van makkelijke manieren is. Er zijn nog steeds uitzonderingen of kleine dingetjes waar je op moet letten, daar ontkom je niet aan. De oplossing die ik je laat zien is een combinatie van verschillende methodes die ik op het internet heb gevonden, tips van mijn zoontje die ik heb gekregen en van een workshop van Mats Valk (Europees kampioen Rubiks cube 3×3 oplossen).
Bij een aantal stappen zul je merken dat ik meer bewegingen doe dan nodig is. Als je dit voor jezelf doorhebt mag je die natuurlijk overslaan. Het doel van deze tutorial is om aan het einde een opgeloste kubus te hebben, niet om het zo snel mogelijk te kunnen. Als je meer wilt zien over speed cubing dan kan je op het kanaal van mijn zoontje kijken. Hij heeft een hele serie video’s over het snel oplossen van kubussen.
Bij deze tutorial hoort ook een aantal videos. In de video’s laat ik alle stappen ook zien met uitleg. De stappen van het oplossen zijn in losse video’s gezet. Dit maakt het wat makkelijker om direct naar de stap te gaan die je nodig hebt. De videos zijn makkelijker dan deze tutorial, je kan dan zien wat de bewegingen zijn.
Dit zijn de videos voor het oplossen van de kubus.
- Stap 1 – Daisy
- Stap 2 – Wit kruis maken, het begin van de 1ste laag
- Stap 3 – De hoeken van laag 1 oplossen
- Stap 4 – De middelste laag oplossen
- Stap 5 – Begin van de gele laag
- Stap 6 – Van kruis naar vis
- Stap 7 – Van vis naar alles geel
- Stap 8 – De gele hoeken goed zetten
- Stap 9 – De laatste stap. De tussenstukken goed zetten
- Shortcuts 1 – Van de L naar het kruis of de vis
- Shortcuts 2 – Tussenstukken oplossen gele laag – H perm
- Shortcuts 3 – Tussenstukken oplossen gele laag – Z perm
Extra Informatie –
Dit is wat achtergrond informatie die je kan helpen bij het oplossen van de kubus. Je hebt dit niet perse nodig. Het kan het lezen van de uitleg wat makkelijker maken. De meeste tutorials gebruiken een speciale manier voor het noteren van de stappen die we gaan gebruiken, cube notation oftewel kubus notatie. Het is een manier om op een snelle wijze de handelingen te noteren die je nodig hebt om een bepaalde beweging te maken.
De kubus – 1 2
De kubus bestaat uit zes kleuren, Bij het oplossen van de kubussen gebruiken we de witte kleur elke keer als basis. Dit is wat de meeste tutorials doen. Je kan de kubus natuurlijk ook vanaf een andere kleur oplossen, maar dat is wat ongebruikelijker. Als je de kubus vanaf elke kleur kan oplossen dan heet dat color neutral. Dit is vooral iets dat voor speed cubers belangrijk is. Alle vlakken hebben in het midden een vlak. Dit vlak kan niet van plek veranderen. Als je de standaard kleuren hebt op een kubus dan is:
- wit altijd tegenover geel
- rood altijd tegenover oranje
- blauw altijd tegenover groen
De positie van deze vlakken ten opzichte van elkaar kan nooit veranderen. Omdat we dit weten kunnen we de puzzel oplossen. We kunnen de vlakjes gaan plaatsen omdat we weten aan welke kant ze moeten staan en op welke plek het moet zijn.
Bij het oplossen van de puzzel praten we over lagen. Er zijn drie lagen. De onderste laag. De middelste laag en de bovenste laag. We lossen de kubus laag voor laag op. We werken van beneden naar boven.
Cube notation –
De stappen die je moet doen kan je op een speciale manier opschrijven. De cube notation. Door te weten hoe je dit moet lezen kan je snel bewegingen die je vindt in tutorials na doen of volgen. Voor de cube notation is het belangrijk dat je de kubus voor je houdt met een vlak naar je toe. Je draait alleen de hele kubus als dat wordt aangegeven in de aanwijzingen die je volgt.
De vlakken worden weergegeven met letters:
- F – front, de voorkant. Dit is de laag waar je tegen aankijkt als je de kubus voor je houdt.
- B – back, de achterkant. Dit is de laag die van je af wijst. Je kan van deze laag alleen de bovenste 3 blokjes zien.
- L – left, de linkerkant. Dit is de laag aan de linker kant van de kubus.
- R – right, dit is de laag aan de rechterkant van de kubus.
- D – down, de onderkant van de kubus. Dit is de onderste laag.
- U – up, de bovenste laag van de kubus.
De F (voorkant) laag en de U (bovenkant) laag zijn de enige twee lagen die je helemaal kan zien zonder dat je de kubus in zijn geheel hoeft te draaien.
Je kan een laag op twee manieren draaien, met de klok mee, naar rechts of tegen de klok in naar links. Je draait altijd alsof de laag naar je toe gericht is. Dit maakt het voor de laag aan de linker kant, de L laag een beetje vreemd. Als je die met de klok mee draait draait die naar je toe. Maar als je L kant naar je toe zou draaien dan is het weer logisch. Ook de laag aan de achterkant de B laag draait, omdat die van ons af wijst, de andere kant op. Als je de kubus om zou draaien dan zou het weer kloppen. Probeer de hele kubus nooit te draaien tijdens het lezen van de cube notation tenzij dat is aangegeven. Je kan de kubus wel van alle kanten tussendoor bekijken, maar breng hem altijd weer terug naar de positie waar in je de kubus vast had.
De schrijfwijze
Elke letter in de cube notation staat voor een draai beweging. Een kwartslag om precies te zijn. Als je vier keer een kwartslag hebt gemaakt, heb je de laag helemaal rond gedraaid. Ik had al geschreven dat je twee kanten kan draaien. Met de klok mee en tegen de klok in. Met de klok mee is alleen de letter. Bijvoorbeeld U. Als je U ziet staan, draai je de bovenste laag een kwartslag met de klok mee (naar rechts). Maar je kan de laag ook de andere kant op draaien. Daar hebben ze een speciaal teken voor ‘ prime noemen ze dit. U’ betekent “draai de bovenste laag een kwart tegen de klok in (naar links)”. De volgende reeks bewegingen RUR’U’ is een hele bekende reeks bewegingen. Je doet dan:
- R – rechter vlak een kwartslag met de klok mee draaien,
- U – bovenste vlak een kwartslag met de klok mee draaien,
- R’ – rechter vlak een kwartslag tegen de klok in draaien
- U’ – bovenste laag een kwartslag tegen de klok in draaien.
Deze reeks slagen noemen de “sexy” reeks. Geen idee waarom het zo heet, maar dat vertelde mijn zoontje me. Deze reeks wordt heel vaak gebruikt in oplossingen. Ik ga deze reeks ook gebruiken.
Langer voorbeeld en uitbreiding
Je kan ook nog het getal 2 achter een letter zien staan, dit betekent dat je de laag twee slagen moet draaien. Het maakt niet uit welke kant op. Bijvoorbeeld RUR’URU2R’. Het getal hoort altijd bij de letter er voor. In dit geval moet je dus:
- R – rechterlaag draaien
- U – bovenlaag draaien
- R’ – rechterlaag tegen de klok in draaien
- U – bovenlaag draaien
- R – rechterlaag draaien
- U – bovenlaag draaien (slag 1 van de U2)
- U – bovenlaag draaien (slag 2 van de U2)
- R’ – rechterlaag tegen de klok in draaien
Deze beweging heet Sune en is ook erg bekend. Wij gaan deze techniek gebruiken om de voorbereiding van de bovenste laag te doen. Zoals je ziet is de cube notation een stuk sneller om op te schrijven. Met de cube notation is het mogelijk om hele lange series van slagen op een compacte, maar wel duidelijke manier te schrijven.
Veel tutorials gebruiken de Cube notation als basis en geven de reeks slagen op die manier aan. De site van Rubiks.com gebruikt een net iets andere manier die ook wat vriendelijker is voor beginners. Ik zal de cube notation er wel elke keer bij zetten, maar niet als basis gebruiken.
De tutorial
Stap 1 – Daisy –
Daisy is de eerste voorbereidende stap voor het oplossen van de kubus. Het is de bedoeling dat we een wit kruis krijgen met de tussenstukken hetzelfde als de middenstukken. Om dit makkelijker te maken voegen we een stap toe. We zetten de witte vlakken langs het gele middenstuk. We draaien de kubus zodat het gele middenstuk aan de bovenkant is. Daarna draaien we de witte tussenstukjes zo dat ze een wit kruis om een geel middenstuk vormen. Het lijkt u op een madeliefje of te wel een Daisy. Als je eenmaal weet hoe het witte kruis werkt kan je deze stap overslaan en direct het witte kruis oplossen.
Stap 2 – Het witte kruis –
Om het witte kruis te maken draaien we nu de witte tussenstukken naar het juiste middenstuk. Je kijkt naar de zijkant van een witte tussenstuk. De zijkant kan rood, oranje, groen of blauw zijn (als je kubus de standaard kleuren heeft). Voor oranje draai je het witte tussenstuk met de oranje zijkant naar het oranje middenstuk. Dit doe je door het bovenste vlak zo vaak te draaien totdat het witte tussenstuk met de oranje zijkant boven het oranje middenstuk staat. Dan draai je het vlak waar ze allebei in zitten twee keer. Het witte tussenstuk is nu naast het witte middenstuk. Voor blauw doe je hetzelfde maar dan met het witte tussenstuk met de blauwe zijkant. Deze draai je naar het blauwe middenstuk. En dan draai je het vlak weer zodat het witte vlakje met de blauwe zijkant naast het witte tussenstuk is. Voor Rood doe je deze stappen met het rode middenstuk en voor groen met het groene middenstuk. In de video laat ik alle stappen duidelijk zien.
Stap 3 – De hoeken van laag 1 oplossen –
Bij deze stap moet je er voor zorgen dat je de hoekstukken op de juiste plek zet. Zoek eerst de makkelijke hoeken op. Dit zijn de hoeken die al bijna goed staan en waar je weinig tussenstappen voor hoeft te maken. Bij deze stap houden we de laag met het witte kruis aan de bovenkant. Als je beter wordt in het oplossen van de kubus ga je de gele laag altijd aan de bovenkant houden (En als je heel goed gaat worden, dan maakt het niet meer uit welke laag je boven hebt. Dan kan je het vanuit elke kleur oplossen.) Voor het plaatsen van de hoeken moet je een wit hoekvlak aan de zijkant van de kubus hebben niet aan de onderkant. Voor onze oplossing moet je ook nog het witte zijvlak op de zijkant van het onderste vlak hebben. Wit is nu het bovenste vlak en het vlak met het gele middenstuk is het onderste vlak.
In de video laat ik je alle bewegingen zien die je nodig hebt om dit gedeelte op te lossen. Zet de hoek tussen de twee kleuren van de hoek. Als je rood blauw als hoek kleur hebt dan is 1 zijvlak wit en 1 de kleur van een middenstuk. Rood is bijvoorbeeld onder en blauw aan de zijkant. Dan zet je het stukje zo dat het blauwe zij stukje aan de kant is van het blauwe middenstuk. Het witte vlak is dan aan de kant van het rode middenstuk. Als het witte vlakje rechtsonder is doe je de volgende bewegingen. Draai de kubus zodat het witte vlak voor je is. Draai dan het vlak waar je tegenaan kijkt 1 keer met de klok mee. Draai dan de onderste laag 1 keer met de klok mee, of naar het blauwe vlak toe. Draai dan het vlak waar je tegenaan kijkt 1 keer tegen de klok in. Je hebt dan alles teruggedraaid als het goed is en het hoekje zit op de juiste plek.
De Cube notation zou zijn (terwijl je de kubus met het witte vlakje van de hoek naar je hebt wijzen en het witte vlak rechtsonder is)
FDF’ Voorste vlak met de klok mee, onderste vlak met de klok mee, voorste vlak tegen de klok in. .
Als het witte vlak aan de linker onderkant is dan doen je:
F’D’F Voorste vlak tegen de klok in, onderste vlak tegen de klok in, voorste vlak met de klok mee.
Het witte vlak is opgelost nadat je alle hoeken goed hebt gezet.
Stap 4 – De middelste laag –
De middelste laag is de makkelijkste laag. We gaan nu alle midden tussenstukjes goed zetten. Dit gaan we doen door de hele tijd dezelfde reeks slagen te herhalen voor elk stukje. Bij dit gedeelte is het wel belangrijk dat je de kubus op de juiste manier voor je houdt. Vanaf nu gaan we de witte kant aan de onderkant houden. Draai de kubus ondersteboven, zodat het witte vlak nu onder aan de kubus is.
In de video laat ik je alle nodige stappen zien. Kies een kleur combinatie die je op de juiste plek wilt gaan zetten. Het is altijd een van de volgende kleur combinaties:
- Oranje – blauw
- Blauw – rood
- Rood – groen
- Groen – oranje
Voor het voorbeeld kies ik er voor om oranje blauw op te lossen. Het blauwe tussenstuk is boven op de kubus en het oranje middenstuk aan de zijkant. Draai het oranje zijvlak zodat het boven het oranje middenstuk staat. Je hebt als het goed is nu een rij van drie oranje vlakjes boven elkaar. Het blauwe gedeelte is aan je rechter kant. Draai de hele kubus naar de blauwe kant toe zodat de blauwe kant aan de achterkant is. De oranje kant is nu aan de rechterkant van de kubus. Het kan ook zijn dat je de kubus de andere kant op moet draaien voor een andere kleur combinatie. Draai dan de kleur met de drie vlakjes boven elkaar naar links. De andere kleur van de combinatie is dan aan de achterkant.
Met de oranje kant nu aan de rechterkant doe je de volgende serie slagen. Het rechtervlak 1 keer met de klok mee, het bovenste vlak 1 keer met de klok mee, het rechtervlak 1 keer met de klok mee, het bovenste vlak 1 keer met de klok mee, het rechtervlak 1 keer met de klok mee. Dit waren 5 slagen. Nu gaan we 4 slagen de tegenovergestelde richting doen. Bovenste vlak 1x tegen de klok in, rechtervak 1 keer tegen de klok in, bovenste vlak 1 keer tegen de klok in en rechtervlak 1x tegen de klok in. Dit waren 4 slagen en het blokje staat nu op de juiste plek.
De cube notation voor deze reeks slagen is: RURURU’R’U’R’ Je moet deze reeks slagen aan de linker kant en aan de rechter kant kunnen maken. Om de reeks aan de linkerkant te doen moet je volgende slagen in Cube notation doen: L’U’L’U’L’ULUL. Als je je wijsvingers gebruikt om de bovenste laag te draaien dan is de beweging voor je handen hetzelfde. Je draait het vlak links of recht naar voren en met je wijsvinger trek je de bovenste laag naar je toe. Dan is de beweging makkelijker te leren.
Stap 5 – Begin van de gele laag –
Voordat we gaan draaien gaan we kijken of we een geel vlak bovenop aan de achterkant boven hebben en aan de linkerkant boven. Een gespiegelde L. Er mogen ook andere gele vlakken zijn, maar we zijn op zoek naar de 2 vlakken aan de achterkant boven en links boven. Van deze vorm gaan we naar een 3 op een rij en van daar naar de vis vorm of het kruis. Het kan voorkomen dat je tijdens het oplossen geluk hebt en een stap over kan slaan. Ga dan naar de stap die je nodig hebt. De stappen die je nodig hebt om tot het gele kruis of de vis te komen zijn de hele tijd hetzelfde. Je blijft de slagen herhalen totdat je bij het kruis of de vis uitkomt.
Zorg er voor dat je de kubus op de juiste manier vast hebt, een geel vlak aan de achterkant boven hebben en aan de linkerkant boven. Doe dan de volgende serie slagen totdat je 3 gele vlakken op een rij hebt of het kruis of de vis. Als je de 3 gele vlakken op een rij krijgt dan draai je de kubus zo zodat de rij horizontaal voor je is. En ga je door met het maken van de slagen tot je bij het kruis of de vis bent.
De cube notation voor deze serie slagen is: FRUR’U’F’
Stap 6 – Het gele kruis naar vis –
Het is bij het gele kruis belangrijk dat je naar de zijkant van de kubus kijkt. Zoek een zijkant met een geel vlakje in de hoek. Zorg dat het gele links voor aan de zijkant is. Wanneer je de kubus in de juiste positie hebt doe je de volgende stappen: Rechts met de klok mee, boven met de klok mee, rechts tegen de klok in, boven met de klok mee, rechts met de klok mee, boven 2 keer met de klok mee, rechts tegen de klok in. Dit doe je totdat je de vis vorm krijgt. Het kan zijn dat je het kruis tussentijds moet draaien. Als je geen geel vlak kan vinden, dan herhaal je de stappen totdat je een enkel geel vlak aan de zijkant krijgt.
De cube notation voor deze serie slagen is: RUR’URU2R’
Stap 7 – De vis –
Als je de vis vorm hebt op je kubus, is alleen de positie belangrijk. De slagen die je moet maken zijn dezelfde slagen als de vorige stap. Je moet zorgen dat de punt van de vis links onder is. De staart van de vis is dus rechtsboven. Als je dit hebt gedaan doe je dezelfde slagen als in de vorige stap: Rechts met de klok mee, boven met de klok mee, rechts tegen de klok in, boven met de klok mee, rechts met de klok mee, boven 2 keer met de klok mee, rechts tegen de klok in. Het kan zijn dat je weer een vis vorm krijgt. draai de kubus weer de goede richting op en doe de slagen nogmaals. Als het goed is heb je nu een gele bovenlaag.
De cube notation voor deze serie slagen is: RUR’URU2R’
Stap 8 – De gele hoeken goed zetten –
We zijn er bijna, we hoeven hierna nog maar 1 stap. In deze stap zetten we de hoeken van de kubus op de juiste plek. Bij deze stap is het ook weer erg belangrijk hoe je de kubus vast moet houden. Als je een heel vlak aan de zijkanten hebt opgelost dan moet je dit vlak aan de linkerkant houden. Als je de koplampen hebt moet je deze aan de zijkant houden. Als je niks hebt, kan je deze slagen maken totdat je de koplampen hebt. Kijk voor twee voorbeelden van de koplampen naar de foto.
De volgende reeks slagen is erg lang. De cube notation is waarschijnlijk makkelijker om te volgen. Met de koplampen of de volledig opgeloste kant aan de linkerkant doe je het volgende: Rechterkant met de klok mee, boven met de klok mee, rechts tegen de klok in, boven tegen de klok in, rechts tegen de klok in, de voorkant met de klok mee. Rechts 2 keer met de klok mee, boven tegen de klok in, rechts tegen de klok in, boven tegen de klok in, rechts met de klok mee, boven met de klok mee, rechts tegen de klok in en voor tegen de klok in.
Als het goed is staan de hoeken nu op de juiste plek. Als je nog geen koplampen of opgeloste kant had, dan doe je deze reeks slagen nogmaals totdat de hoeken goed staan. Kijk wel voor de zekerheid dat de hoeken goed zijn maar dat de bovenste laag misschien niet goed gedraaid is.
Hier zie je twee verschillende koplampen. Zorg dat je ze aan de linker zijkant van je kubus houdt. Zorg dat je de koplampen aan de linker zijkant van je kubus houdt. Hier is de linker kubus een beetje gedraaid zodat je kan zien waar ze moeten zijn.
Stap 9 – de gele tussenstukken op de juiste plek zetten. De laatste stap! –
Het is tijd geworden om de gele tussenstukken op de juiste plek te zetten. Als je een helemaal opgelost vlak hebt dan moet je de kubus draaien totdat dit vlak aan de achterkant is. Als je geen opgelost vlak hebt en alle tussenstukken staan op de verkeerde plek dan moet je deze reeks slagen 2 keer uitvoeren. Wil je een snellere methode weten om het op te lossen als alle tussenstukken verkeerd staan, kijk dan naar de extra shortcuts video’s die ik heb opgenomen. Shortcut 1, shortcut 2.
Zorg dat je de kubus op de juiste manier vast hebt en doe dan de volgende serie slagen: Rechts 2 keer met de klok draaien, boven met de klok mee draaien, rechts met de klok mee draaien, boven met de klok mee draaien, rechts tegen de klok in, boven tegen de klok in, rechts tegen de klok in, boven tegen de klok in, rechts tegen de klok in, boven met de klok mee, rechts tegen de klok in. Als je een heel vlak aan de achterkant had dan is nu je kubus opgelost! Had je dat niet? dan heb je nu een heel vlak, draai dit vlak van de kubus naar de achterkant en doe de reeks slagen opnieuw.
De cube notation voor deze reeks slagen is: R2URUR’U’R’U’R’UR’
Zo ziet de kubus er uit als je alle hoeken op de juiste plek hebt voor de gele laag Dit opgeloste vlak moet je aan de achterkant van je kubus houden. Heb je geen opgelost vlak, herhaal de beweging dan totdat je er wel een hebt. Of kijk naar de shortcuts video op youtube waar ik een manier laat zien hoe je de kubus oplost als je geen opgelost vlak hebt.
Als je alles op YouTtube wilt zien dan is dit de playlist die je kan volgen: Rubiks kubus oplossen
Geef een reactie