Bij El Dorado is het de bedoeling om door de jungles van Zuid Amerika heen te trekken op zoek naar de gouden stad El Dorado. Met behulp van kaarten in je hand ga je van vakje naar vakje om zo uiteindelijk bij de poorten van El Dorado aan te komen.
Deck building
El Dorado is een Deck building bordspel voor 2 tot 4 spelers. Iedereen begint met dezelfde kaarten. Op de tafel liggen kaarten met speciale eigenschappen die je als speler kan kopen. Dit doe je om te zorgen dat je deck sterker wordt en meer kans hebt om zo snel mogelijk over het spelbord te bewegen. Maar koop je te veel kaarten dan duurt het misschien te lang voordat je die ene goede kaart tegenkomt.
Het maken van een deck is niet zo ingewikkeld als bij echte deck building kaartspellen waar je alles zelf bij elkaar verzamelt. Je hoeft geen goede combinaties te bedenken. Je hoeft niet te bedenken wat voor invloed de ene kaart heeft op de andere kaart en je hoeft ook geen kaarten te verzamelen die je als verdediging kan gebruiken tegen je tegenstander.
De vakjes op de kaart hebben symbolen er op staan die laten zien hoeveel het kost om het vakje te betreden. In de beginners opstelling heb je landtegels, watertegels en geldtegels. De kaarten die je in je hand hebt vertegenwoordigen deze symbolen. Als er op een watertegel 2 roeispanen staan(het symbool voor watertegels) heb je een kaart nodig die 2 roeispanen of meer waard is. Naast de gewone kaarten die een van de symbolen vertegenwoordigen heb je ook nog kaarten die meerdere symbolen kunnen zijn en speciale actie kaarten. Die geven je een bijzonder voordeel. Zo zijn er kaarten die je extra kaarten laten trekken zodat je een grotere kans hebt om de kaarten, die je nodig hebt, in je hand krijgt.
Je kan je deck groter maken door muntkaarten te gebruiken om kaarten in de markt te kopen. Dit zorgt er voor dat je keuzes moet maken. Gebruik je je muntkaarten om over de kaart te bewegen, want voor sommige vakjes heb je munten nodig om ze te betreden, of koop je extra kaarten voor je deck.
Tijdens het potje dat ik speelde kocht ik heel weinig kaarten en richtte ik me vooral op het zo snel mogelijk reizen over de kaart. Omdat ik weinig kaarten had wist ook redelijk zeker dat ik de kaarten die ik wilde hebben ook snel zou krijgen. Probleem is wel dat de start kaarten die je hebt niet heel sterk zijn. Je kan maar kleine stapjes zetten. Mijn vrouw die kocht juist weer super veel kaarten. Daardoor liep ze in het begin heel snel al erg achter. Maar later in het spel had ze weer sterkere kaarten waardoor ze sneller vooruit kon. Gelukkig zijn er ook manieren in het spel om kaarten die je uit je deck wil hebben te verwijderen. Zo kan je een sterk deck maken zonder te veel zwakke kaarten er in te moeten hebben.
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Aanbevolen leeftijd: 10+
Type: Tegen elkaar
Gekregen : Ja, van Speelgoed van het jaar verkiezing
Dit spel is een leuke en makkelijke manier om bekend te raken met deck building spellen. Ik ben zelf redelijk slecht in het maken van eigen decks bij dit soort spellen. Ik zie de combinaties die handig zijn nooit, maar dat is bij El Dorado geen probleem. De kaarten zijn vooral bedoeld om je te helpen om sneller over de kaart heen te bewegen of om je sneller kaarten te laten trekken uit je trekstapel. De kaarten hebben geen effect op elkaar zoals bij veel deck building spellen wel het geval is. Bij een spel als Magic the gathering kom ik nooit verder dan voorgemaakte decks terwijl mijn vrouw juist helemaal opgaat in het zelf bedenken van goede combinaties. Het was dus wel erg prettig om te merken dat die kennis die ze heeft hier niet echt een voordeel is.
Opzetten van het spel
Je hebt erg veel ruimte nodig voor dit spel, hou daar rekening mee bij het opzetten. Als je de precieze opstelling wilt volgen van de handleiding kan het best wat puzzelen zijn in het begin welke tegels je nodig hebt en hoe je ze aan elkaar legt. Het sorteren van de kaarten is erg eenvoudig, alles ligt al op volgorde. De kaarten waar je als speler mee begint in je stapel worden apart benoemd, maar je moet gewoon alle kaarten pakken met jouw kleur in de rechteronderhoek. De kaarten die je als eerste voor de markt nodig hebt hebben ook een speciaal tekentje onder in de hoek. Daarna is alles gewoon neer te leggen in stapels. Je hoeft bij de stapels niet te letten op de plek. Je krijgt ook allemaal losse zakjes waar je later je kaarten en spullen in kan doen die het sorteren bij volgende speelsessies makkelijker maakt.
Maak je eigen speelveld
Het speelveld bestaat uit een aantal grotere tegels met de kleine vakjes er op. Het is mogelijk om verschillende speelvelden te maken door de tegels anders te combineren. In de handleiding staan een aantal varianten die ze al voor je hebben gemaakt, maar het is ook mogelijk om zelf je combinaties te bedenken. Ik heb zelf de basis opstelling gebruikt zonder extra opties. Je kan namelijk om het spel spannender te maken ook grottegels toevoegen. Dat heb ik nog niet geprobeerd. Door de mogelijkheid om zelf je combinaties te maken wordt het spel heel goed herspeelbaar. Ben je moe van de basisversie, dan ga door naar één van de andere varianten die in het boekje staan of maak je zelf een eigen variant.
Hoe makkelijk is het spel
De regels van het spel zijn redelijk makkelijk. Je doet namelijk elke ronde dezelfde stappen. Om je daarbij te helpen staan de stappen die je doet ook nog op een kaartje die elke speler voor zich heeft liggen. Het kaartje gebruik je namelijk als trekstapel en aflegstapel plek. De handleiding heeft ook een bladzijde waar je een speelronde als voorbeeld hebt. Dit is gelukkig redelijk standaard geworden in handleidingen. Het maakt het spel een stuk duidelijker. Mocht je al bekend zijn met deckbuilding spellen dan zijn de stappen wat makkelijker dit keer omdat er geen fase is waar je op de tegenstander hoeft te reageren. Je loopt en/of doet een actie, koopt dan je kaarten als je wilt. Legt de kaarten die je hebt gebruikt op je aflegstapel en pakt nieuwe kaarten. De handleiding is alleen niet overal even duidelijk. Omdat we gewend zijn om deckbuilding games te spelen is het heel belangrijk om de tekst goed duidelijk te hebben anders krijg je discussies.
De problemen
Er waren een aantal problemen die we tegenkwamen in de handleiding. Dit ging dan vooral om wat een kaart mocht of hoe je de regels moest zien. Het ging vooral om 3 kaarten waar we problemen mee hebben.
De straalzender kaart: Op de straalzender kaart zelf staat:” Neem een kaart naar keuze uit de markt (kaarten naast het tableau zijn ook toegestaan) en leg die op je aflegstapel. Als je dit leest staat er dat elke kaart mag pakken. Geen beperkingen. Maar in de handleiding staat wat anders bij de uitleg, namelijk:” Bij het spelen van een straalzender mag een speler een expeditiekaart naar keuze nemen zonder ervoor te betalen. Het probleem is in de handleiding wordt er een verschil gemaakt tussen expeditiekaarten en actiekaarten. Volgens het boekje mag je dus geen actie kaarten pakken want dat zijn geen expeditie kaarten. Het probleem hierbij is de layout van het boekje. In het begin van het boekje hebben ze het over expeditie kaarten en vallen alle kaarten er onder (als je naar het plaatje kijkt), maar op de laatste bladzijde zie je een overzicht van de expeditie kaarten en in een kop er onder staan de actiekaarten. We gaan er van uit dat ze bedoelen dat de actiekaarten een onderdeel zijn van de expeditiekaarten maar het lijkt op een aparte categorie. Omdat in de beschrijving van de straalzender weer specifiek het woord expeditie terugkomt kan dat verwarrend zijn. Als ze gewoon hadden gezegd “kaart naar keuze” was het duidelijker. Mocht je hierover twijfelen kan je altijd doen wat de meeste deck building games zeggen en dat is dat de tekst op de kaart het belangrijkst is. Die volg je. Soms zijn er tegenstrijdigheden in deckbuilding games tussen de handleiding en de kaart. Maar de kaart is dan altijd bepalend. Het kan juist de kracht van de kaart zijn dat je iets mag doen wat volgens de regels normaal niet mag.
De schatkist kaart: Sommige kaarten zijn erg sterk om wat tegenwicht te bieden moet je deze kaarten uit het spel halen nadat je ze gebruikt hebt. Deze kaarten hebben een speciaal icoontje er op. Nu is er een uitzondering. Alle kaarten kan je ook gebruiken om te betalen op de markt. Ze zijn dan wel maar een halve munt waard. Als je een kaart met een speciaal icoontje als betaalmiddel gebruikt hoef je de kaart niet uit het spel te halen omdat je de functie van de kaart niet hebt gebruikt. De schatkist is een speciale kaart. Hij is namelijk erg veel munten waard. Het is ook een kaart die onder de munten categorie valt. De kaart heeft ook verder geen speciale tekst er op staan die uitlegt hoe je hem moet gebruiken of wat de speciale krachten zijn. De handleiding zegt over de uitzondering van deze speciale kaarten:”Gebruikt een speler een voorwerp zonder diens functie in te zetten (bijvoorbeeld om naar een puinveld te bewegen of het als een halve munt te gebruiken) dan gaat de kaart weer naar de aflegstapel. Nu is het probleem: kan je de schatkist ook als halve munt gebruiken in plaats van de 4 die de kaart waard is? Ik vond dat de kaart 4 munten waard is en dat dat gewoon de waarde van de kaart is. Maar mijn vrouw vond dat de 4 munten juist de speciale functie was en dat je de kaart dan dus ook als halve munt zou kunnen gebruiken. Als je dat doet hoef je namelijk de kaart niet uit het spel te halen en kan je hem later alsnog als 4 munten gebruiken. In de handleiding staat de schatkist ook gewoon tussen de muntkaarten. Wij hebben er voor gekozen om de kaart als muntkaart te houden zonder de mogelijkheid om de kaart als halve munt te gebruiken. Het is een muntkaart zonder extra’s en dat is leidend.
Het propellervliegtuig: Deze kaart is eigenlijk hetzelfde als de schatkaart alleen kan deze kaart ook voor de andere vakjes gebruikt worden. Hier heb je wel het dingetje dat je zou kunnen zeggen dat je het propellervliegtuig als roeispaan inzet om te betalen waardoor deze maar een halve munt waard is. Na het betalen blijft de kaart in het spel en kan je die later weer gebruiken. Terwijl je ook kan zeggen: als je het als betaalmiddel gebruikt is het de munteenheid die er op staat waard en moet je die gebruiken, de kaart verdwijnt dan uit het spel. Het is handig om van te voren af te spreken hoe je hiermee omgaat.
De eindronde: Dit is niet echt een probleem, maar kan voor mensen onduidelijk zijn. Vooral omdat het, als je het met 2 spelers speelt, uit twee verschillende tekstblokken bestaat. Als je met 2 spelers speelt moet je namelijk 2 pionnen bij de poort zien te krijgen. Er is een speciaal 2 spelers blokje met tekst in de handleiding. De speler die beide pionnen als eerste bij de poort heeft wint. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen evenveel beurten krijgt. Als de speler die het spel begon als eerste bij El Dorado is dan mogen alle andere spelers nog de ronde afmaken. Maar als de speler, die de eerste ronde, als laatste begon als eerste bij El Dorado is dan is het spel voorbij. Dan komt er niet nog een extra eindronde. Dit geldt voor 2 spelers en voor 3-4 spelers. Alleen kan je in de war raken omdat in het algemene gedeelte wordt gezegd dat als een speler één van de eindtegels bereikt de laatste ronde in gaat, maar dit is alleen voor 3 of 4 spelers. 2 spelers moeten gewoon beide stukken aan het einde zien te krijgen. Je zou dus eigenlijk het blok voor 3-4 spelers helemaal moeten negeren met 2 spelers alleen verwijst het 2 speler blok weer naar het algemene blok voor als er een gelijk spel is.
Wat vind ik van het spel.
Het spel ziet er erg mooi uit. De handleiding ziet er mooi vorm gegeven uit. Dat was ook het eerste wat mijn vrouw zei toen ze de handleiding opende. De tegels op het speelbord zijn duidelijk en je kan er snel mee aan de slag. Vooral dat alle stappen steeds hetzelfde zijn maakt het starten van het spel erg makkelijk. Er is niet een hele sterke leercurve, ook als je geen ervaring hebt met deck building. Het is mogelijk om verschillende tactieken te gebruiken. Koop je in het begin meteen kaarten die je aan het einde van het spel nodig hebt? Dan heb je in het begin minder kans om de goede kaarten te trekken. Wacht je te lang met het kopen van de kaarten die je later nodig hebt dan kan het zomaar zijn dat de andere spelers ze voor je neus hebben weggekocht. Zoals ik eerder vertelde kocht ik weinig kaarten en kon ik daardoor in het begin van het spel snel vooruit. Op een gegeven moment lag ik bijna een half bord voor. Maar mijn vrouw die had veel sterke kaarten en kon op een gegeven moment veel makkelijker langs moeilijke plekken komen dan ik. Op die manier haalde ze me snel in. In de laatste beurt hadden we allebei al één pion bij de poort staan. Ik had nog maar 1 kaart nodig om de oversteek te kunnen maken maar mijn vrouw was aan de beurt, ze had geluk en had de kaart die ze nodig had om de oversteek te maken. Omdat ze als laatste was begonnen was het spel ook direct voorbij. Ze had dus met een grote achterstand in het begin van het spel me ingehaald en zelfs van me gewonnen terwijl we allebei op een gegeven moment dachten dat ze mij niet meer kon inhalen omdat ik zo ver voor lag.
Mijn vrouw vond het ook erg leuk dat je bij elke beurt een soort puzzel moest oplossen. Hoe kan je het beste alle kaarten uit je hand spelen. Door alle kaarten te spelen krijg je weer nieuwe kaarten in je hand die je weer verder kunnen helpen. Het was elke keer kiezen tussen welke pion we zouden verplaatsen, of we juist kaarten gingen kopen en of we juist een kaart kochten voor later in het spel of eentje die je nu al kon gebruiken. Als je met twee spelers speelt is het mogelijk om je tegenstander expres in de weg te zitten, maar eigenlijk speel je het spel niet om elkaar in de weg te zitten of te dwarsbomen. Je probeert een zo snel mogelijke route te bepalen naar de poorten van El Dorado en soms staat iemand in de weg en dan pas je je route aan.
Na het spelen keken we er allebei weer naar uit om het spel nog een keer te spelen. Dat is altijd een goed teken. Ook omdat we meteen begrepen hoe het spel werkte en wat het doel was, was het erg prettig spelen. Soms heb je spellen waarbij je eigenlijk, het hele spel door, alleen maar in de handleiding aan het kijken bent om te weten of iets wel of niet mag en hoe bepaalde systemen werken. Die spellen zijn vooral leuk als je vaak met dezelfde groep mensen speelt omdat je pas na een paar potjes echt doorhebt hoe het moet en je lekker door kan spelen. Dat is bij El Dorado niet het geval, je zit na 2 rondes wel goed in het spel. Misschien zelfs al na 1 als je dit soort spellen gewend bent. Ook helpt het dat je bij je medespelers de fases elke keer ziet.
Ik vind het spel een aanrader. Ik kan me ook goed voorstellen dat dit spel één van de spellen is die dit jaar bij de nominaties van speelgoed van het jaar 2020 hoort.
Doe mee en stem op het speelgoed van het jaar. Dit kan tot 1 november 2020
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.