
Keyforge is een deckbuilding game, maar dan zonder deckbuilding. Voor mensen die niet weten wat een deckbuilding game is, kan ik kort zijn: deck building games zijn niet beginnervriendelijk. Ik heb hier een aantal voorbeelden van kaarten die in een deckbuilding game voorkomen. Met dit soort kaarten moet je zelf een stapel kaarten maken, een deck. De stapel kaarten moet aan een aantal regels voldoen. Zoals dat er van bepaalde kaarten maar 1 in mogen of dat je minstens 60 kaarten in je deck hebt. Dit hangt van het spel af dat je speelt. Het is dan ook nog heel belangrijk dat je er voor zorgt dat de kaarten die je in je deck stopt goed samenwerken anders is de kans dat je wint erg klein. Om te zorgen dat je kaarten goed samenwerken is er veel kennis nodig. Want je moet weten welke kaarten er zijn. Oh had ik al gezegd dat er bij sommige deckbuilding games duizenden kaarten zijn? En dat deze kaarten dan in pakjes komen waar er maar 10 in zitten? Ja het wordt heel snel heel complex en prijzig.

- Uitgever: Asmodee
- Aantal spelers: 2
- Aanbevolen leeftijd: 14+
- Type: Tegen elkaar
Keyforge is een spel waar je als opperwezen 3 kluissleutels moet maken. Je maakt de sleutels door Æmber te verzamelen en om te smelten naar een sleutel. Elke sleutel kost 6 Æmber. Als je de drie sleutels hebt gemaak kan je de crucible openen. Maar er zijn meer mensen die dat willen. Je moet er voor zorgen dat je sneller de sleutels hebt dan je tegenstander. Dit doe je door tegen hem te vechten met je deck kaarten. Door de juiste kaarten te spelen verzamel je Æmber of haal je het bij je tegenstander weg. Je kan kaarten spelen die je sterker maken of die je tegenstander hinderen. Er zijn talloze combinaties mogelijk. Het is aan jou om de sterkste combinaties te vinden en te spelen.

Je kan vaak starter decks kopen waarbij er dan al een deck voor je is gemaakt. De kaarten werken dan goed met elkaar samen. Maar het zal niet zo sterk zijn als een deck van iemand die weet waar die mee bezig is. Het leuke van deckbuilding games is niet alleen het spelen, maar ook het verzamelen van de kaarten, het openen van de pakjes de spanning of je een goede kaart hebt. Daarna het bouwen van je decks door met de kaarten die je in je verzameling hebt toch iets sterks te maken terwijl je misschien niet de allerbeste kaarten hebt. Veel spelers of verzamelaars kopen vaak ook losse kaarten om het deck idee dat ze in hun hoofd hebben te kunnen maken. Dit kan een deck best prijzig maken. Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld Magic the gathering kaarten die los meer dan 100 euro kosten.
Mijn vrouw heeft vroeger heel veel Magic the gathering gespeeld. Ik niet. Ze heeft mappen vol met Magic kaarten waarvan ze weet wat ze doen en hoe je ze goed kan combineren. Ik heb geen idee. Als ik een potje magic tegen haar speel is het redelijk eenzijdig. Ik kies de kaarten met de leuke plaatjes en zij kiest iets dat me verplettert. Een starter deck met voorgeselecteerde kaarten helpt zelfs niet omdat zij beter weet hoe de combinaties werken en waar ze op moet letten.
Keyforge to the rescue!
Dit is waar Keyforge het verschil kan maken. Bij Keyforge heb je ook een deck met monsters en spreuken en van alles wat je in een deck building game verwacht. Maar je hoeft zelf niet je deck te bedenken. Sterker nog dat mag niet eens. Je moet de decks gebruiken zoals je ze koopt. Je koopt namelijk voorgemaakte decks met kaarten. Elk deck heeft ook een naam en een kaart met de lijst van kaarten die bij dat deck hoort, je mag deze lijst niet aanpassen. Je kan geen kaarten ruilen met andere mensen, wel decks. Elk deck is uniek, er bestaan geen twee dezelfde decks. Dat is één van de bijzondere eigenschappen van Keyforge. Wel schijnt het dat elk deck een thema heeft. Het is aan jou om dat er uit te halen en goed te gaan gebruiken.
Is Keyforge hierdoor makkelijker? Ja. Het niet meer zelf hoeven nadenken over een deck kaarten is echt een enorm verschil. Het is ook het gedeelte waarom sommige mensen het helemaal niks zullen vinden. Want zelf een deck bouwen en dan merken dat je strategie die je had bedacht werkt is wel heel erg leuk. Daarom is dit niet zomaar een vervanging voor deckbuilding games. Vooral omdat het dus geen deckbuilding is.

Is de start ook makkelijker dan bij een traditioneel deckbuilding spel? Nee. Tenminste als je bij een traditioneel deckbuilding spel gebruik maakt van de startersets. Bij startersets heb je ook voorgemaakte decks en hoef je je alleen te richten op het leren spelen. Wil je geen starterset gebruiken bij een echt deckbuilding game, dan is de start ook veel makkelijker. Je kan veel sneller aan de slag omdat het deck er al is. Je hoeft niet allemaal pakjes te kopen en dan maar hopen dat het samenwerkt. Maar volgens mij beginnen de meeste mensen wel met een start set van een deckbuilding game.
Als je zoals ik net begint met het spelen van Keyforge, krijg je wat lijkt op een redelijk makkelijke snelstartgids voor je neus en kan je snel aan de slag. Je zet je kaarten op de juiste plek en je volgt elke beurt exact dezelfde stappen. Tenminste dat zou je denken. Maar het spel wordt steeds onderbroken door het gebrek aan kennis. Op elke kaart staat wat de kaart doet. Je wint door de juiste kaarten op het juiste moment te spelen. Dit is hartstikke moeilijk als je niet weet wat het precies betekent wat er op de kaart staat of waarom het handig kan zijn om je eigen monster naar de aflegstapel te plaatsen. Normaal zou je zeggen, kijk eerst je deck door welke kaarten er in zitten en wat ze doen. Maar in het begin kijk je ernaar en zegt het je nog helemaal niks. Als je al bekend bent met Magic of, in het geval van Keyforge, Hearthstone is het al wat makkelijker omdat je sommige dingen herkent uit die spellen. Maar als je dit soort spellen nog niet kent is het nogal overweldigend.
Je begint dan maar met spelen. Een potje moet zo een 20-45 minuten duren. Bij ons duurde het de eerste keer meer dan 2.5 uur. De snelstartgids is leuk, maar mist veel informatie. Alles draait bij dit soort spellen om de interpretatie van de tekst op de kaarten. De makers proberen dan altijd zo duidelijk mogelijk te zijn. Maar vaak lukt dat ze niet. Je bent dan de hele tijd bezig om op het internet naar de uitleg ervan te zoeken. Zorg ervoor dat je dan wel op een betrouwbare bron zoekt, zoals de officiële forums. Die hebben vaak ook links naar toevoegingen aan de handleiding waar de tekst soms beter in wordt uitgelegd.

Een voorbeeld was een kaart (Oubliette) die we hadden met de kracht “Purge” ik kon de kaart van de tegenstander purgen. Purgen betekent helemaal uit het spel halen. De kaart van mijn vrouw (Brend the Fanatic) had tekst waarop stond dat als de kaart “destroyed” wordt, de kaart Æmber van de tegenstander pakt. Maar de vraag was nu: is purgen hetzelfde als destroyen. Bij allebei ben je de kaart kwijt. Maar na onderzoek (het woord “purge” werd niet uitgelegd in de snelstartgids) blijkt dat “purge” de kaart niet “destroyed”, omdat de kaart niet naar de aflegstapel gaat. De destroy stap komt niet aan de orde. Hierdoor kan de kaart de actie van Æmber stelen niet uitvoeren. Zo zijn er talloze teksten die soms verwarrend kunnen zijn. Er was zelfs een kaart met purge in combinatie met een andere kaart waardoor er op de officiële site een apart stukje tekst is toegevoegd om die specifieke combinatie uit te leggen.
Door het uitzoeken van de termen en het steeds controleren of je wel elke stap goed hebt gedaan ben je in het begin veel tijd kwijt. Ons tweede potje duurde iets meer dan een uur, dat is al veel sneller. Mensen die het veel spelen doen er meestal tussen de 20 en 30 minuten over. Eén van de officiële toernooivormen bestaat uit 3 rondes van in totaal 90 minuten. Ze moeten dan wel minder dan 30 minuten per potje doen anders redden ze dat natuurlijk nooit.
Als je eenmaal aan het spelen bent voelt het wel als een spel als Magic, of Pokemon TGC. Ik vind het zelf wel makkelijker dan Magic the Gathering. Magic is nog uitgebreider, je moet met meer dingen en type kaarten rekening houden. Magic is dan ook vele jaren ouder en heeft daardoor ook veel meer tijd gehad om te groeien. Dit is hoe ik het ervaar als iemand die beide spellen nog niet goed kan. De leercurve bij Magic voelt veel heftiger aan voor mij als ik bij Magic voor de voorgemaakte decks kies. Als ik zelf een deck moet maken dan houdt het spel al op voor mij. Dan is Magic enorm veel complexer.
Maar het niet hoeven bouwen van een deck is juist wat ik zo leuk vind aan Keyforge. Ik heb bij het Spellenspektakel (een spellenbeurs) een aantal decks gratis gekregen en ik weet dat ik daarmee leuk aan de slag kan. Ik heb van Asmodee de 2 Player starterset gekregen. Die is ideaal om mee te beginnen omdat je daar alle speelstukken die het spel makkelijker te spelen maken al bij hebt. Je kan die natuurlijk ook zelf maken.
Als je met deckbuilding games wilt beginnen dan is Keyforge een goede manier om te kijken of je het speel gedeelte van dit type spellen leuk vindt. Alles zit er in. Je leert combinaties maken, speltactieken bedenken en de stappen die je moet volgen. Wat ik wel kan aanraden is het maken van een kaartje waarop de stappen in volgorde staan. Bij de meeste bordspellen waarbij je een vaste stappenvolgorde moet aanhouden staan de stappen vaak op een los kaartje er bij of staan op het bord aangegeven. Dat mis ik hier wel. Op de speelmatten die ik bij de starterset kreeg was meer dan genoeg ruimte om de stappen te printen. Of op het kaartje met de naam van je deck. De stappen staan wel in de snelstartgids, maar dat is toch niet handig om die steeds over en weer te moeten geven.
Ook is het belangrijk om je telefoon bij de hand te houden. Je zal merken dat je steeds op zoek moet gaan naar termen op de kaarten en hoe je ze moet uitleggen(toepassen). Je zal zien dat als je op zoek gaat je niet de enige bent die extra uitleg nodig heeft. Het ligt waarschijnlijk niet aan jou.
Bij Keyforge heb je nog steeds dat je kan blijven kopen. Alleen koop je hier speelstijlen. Elk deck speelt anders, en van te voren weet je niet hoe een deck speelt. Koop je een deck dat je niet prettig vindt dan zal je een nieuw deck moeten kopen, totdat je een tegenkomt die je wel leuk vindt spelen. Je kan niet zoals bij deckbuilding games je deck tweaken en aanpassen aan jouw speelstijl. Bevalt het deck je niet? Dan zal je een compleet nieuw deck moeten kopen.
Ik vind Keyforge leuk omdat ik nu eindelijk kans heb om van mijn vrouw te winnen met dit soort kaartspellen. Ik heb nog niet gewonnen, maar het zou kunnen. Ik zal ook proberen om af en toe een video over mijn voortgang van het spel te geven en misschien zelfs een potje tussen mijn vrouw en ik.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.