Undercover is een online puzzel spel met offline elementen. Toen ik het kreeg van Lannoo dacht ik dat het een bordspel / escape room achtig spel was waarbij je puzzels moest oplossen en voor sommige dingen online moest om een moord op te lossen. Maar tijdens het spelen kwam ik er achter dat de spullen en papieren die je in de doos krijgt het online gedeelte ondersteunen. Je moet namelijk heel erg veel online doen. Een groot aantal van de papieren staat namelijk ook online om te lezen. Dat is trouwens iets dat je bij dit spel veel zal moeten doen. Lezen, heel veel lezen.
- Uitgever: Lannoo
- Aantal spelers: 1-4
- Aanbevolen leeftijd: 10+
- Type: coöperatief
Het spel begint met het openen van de doos en de eerste brief. Daarin lees je je opdracht. Je collega is vermoord. Je moet undercover bij een bende om zijn moord op te lossen. Na het lezen van de case files, gingen we online. Daar klikten we wat rond op de verschillende sites en onderdelen van de sites die je kan bezoeken. Het vinden van de sites en Facebook pagina’s gaat gelukkig erg makkelijk. Je hebt een notitieblokje met allemaal QR codes die je kan scannen. Daarmee ga je direct naar de juiste site of Facebook pagina. Facebook is trouwens wel een nadeel van dit spel. Het is niet te spelen zonder Facebook account. Ik gebruik geen Facebook, dus dat was wat onhandig, maar na het aanmaken werkte het. Als je geen Facebook account wil aanmaken, wat ik me erg goed kan voorstellen dan kan je dit spel beter overslaan. Toen ik de beschrijving las dacht ik eerst dat je zelf op Facebook moest gaan zoeken naar de namen in het dossier. Maar dat hoefde gelukkig niet.
Wel is het handig om te weten waar je moet starten met je onderzoek. Toen wij zomaar rond gingen neuzen kwamen we op plekken terecht en in gesprekken waarvan we eigenlijk niet wisten dat we er nog niet hoorden te komen. We gaven verkeerde namen en gegevens op. Het slimste is om als je gaat beginnen direct met je collega te gaan praten. Je maakt dan een profiel aan. Dat is nodig voor het spel om je voortgang bij te houden. Dit is geen spoiler. Maar door de gegevens die je opgeeft bij het aanmaken van je profiel, controleert het spel of jij het bent die de vraag stelt en niet iemand anders die ook het spel heeft gekocht. Als je met iemand gaat praten vraagt deze persoon soms ook of je de persoon bent met de juiste profiel info. We hadden het wel prettig gevonden als er in de begeleidende brief had gestaan dat je een profiel aan moest maken.
Het vele lezen was wel even wennen. In het begin hadden we ook niet echt door waar we naar op zoek waren. Maar door met iedereen te praten en de knoppen die je in beeld krijgt langs te gaan, kom je toch erachter welke specifieke informatie je nodig hebt om de zaak op te lossen. Een gedeelte van het lezen wordt wel leuk gebracht via chats. Je moet dan met mensen (chatbots) praten via de chat. De reacties staan wel vast maar het is wel leuk gedaan.
Het gedeelte wat ik minder vond was de interactie met het laboratorium en onderzoek gedeelte. Je moet dan namelijk net als bij de oude text adventures van vroeger de vragen intikken. Dit betekent dat als je de verkeerde woordkeuze gebruikt het programma je niet begrijpt. Het lokt ook heel erg uit om in plaats van een normale zin steekwoorden te gebruiken om te zorgen dat je de software niet in de war brengt. Maar we kregen wel heel erg vaak de reactie dat we niet begrepen werden en het anders moesten vragen. Ook kwamen we een fout tegen. Ten minste we denken dat het een fout is. In het dossier staat dat sigaretten opgestuurd waren voor onderzoek. Bij het onderzoek gedeelte zeggen ze dat er geen sigaretten waren. Dat was wel jammer. Bij text adventures zijn ze er ook toen het eenmaal kon van af gestapt. Ze hadden beter stukken van zinnen kunnen geven waaruit je kon kiezen of steekwoorden waarnaar je wilde vragen.
Je bent bij dit spel niet zoals een escape room puzzels aan het oplossen. Er zitten wel echte puzzels in, maar het is vooral informatie verzamelen, sorteren en combineren. Dit maakt het wat onhandig om met meerdere mensen te spelen. Bij het aanmaken van het profiel krijg je de tip mee om de taken te verdelen. Maar de informatie is zo van elkaar afhankelijk dat iedereen alles moet weten om verder te komen en mee te helpen.
Er had van mij wel meer offline gemogen. Een aantal online pagina’s met informatie hebben dezelfde opmaak als de offline versie. Ze hadden die ook gewoon op papier kunnen afdrukken. Of de papieren versies online kunnen zetten. Het is ook handiger om dit met een laptop te spelen. Wij gebruiken desktop computers en geen laptops hier thuis. We moesten dus telefoons en een iPad gebruiken. Dit werkte ok, maar met een echt toetsenbord werken is toch prettiger. Het is wel echt aan te raden om dit te spelen met een apparaat dat een camera heeft. De QR codes maken het namelijk erg makkelijk om naar de sites te gaan. Het adres van de website staat er ook bij, maar de QR code is veel sneller.
Het was een bijzondere ervaring. Anders dan ik had verwacht. Als je van informatie verzamelen houdt en het leuk vindt om de informatie die je leest te verbinden met elkaar is dit misschien wel iets om naar te kijken.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.