De Code van Coppens is een Escape room spel dat je thuis kan spelen. Het spel is gebaseerd op de TV serie. Het spel heeft 3 scenario’s die je kan spelen. Nadat je het gespeeld hebt kan je het spel doorgeven aan iemand anders. De spullen die je gebruikt kan je hergebruiken. Er is een internet verbinding en een smartphone of tablet nodig om dit spel te kunnen spelen. Een gewone computer of laptop kan natuurlijk ook.
- Uitgever: Lannoo
- Aantal spelers: 2-6
- Aanbevolen leeftijd: 10+
- Type: Coöperatief
- tijd: 3 uur
- we hebben dit spel gekregen.
De scenario’s speel je niet in een keer achter elkaar. Je hebt voor drie verschillende keren een spel om te spelen. Je kan ze natuurlijk wel achter elkaar spelen, maar dan heb je een lange zit voor de boeg. Het opzetten van het spel is slim opgezet. Je hebt geen losse handleiding. Na het opstarten van de site helpt de chat je verder met het plaatsen van de kaarten. Dit gaat heel natuurlijk. Het probleem is wel dat als er iets misgaat met de site je dan al deze stappen weer opnieuw moet lezen. Er is geen skip optie.
De puzzels waren niet moeilijk, maar er zaten wel een paar leuke tussen. Ze waren niet super ingewikkeld of bijzonder, maar wel leuk. Er werd aangeraden om een vergrootglas erbij te pakken en dat is niet overdreven. De tekst op sommige kaarten was zo klein dat ik een foto nam met de telefoon en de tekst daarop bekeek. Ook was er een puzzel waarop de tekening zo klein was dat we weer de telefoon nodig hadden om de puzzel te kunnen oplossen. Ze hadden beter losse vellen erbij kunnen doen waarop uitvergrote versies van de puzzels stonden. Zoals bij bijvoorbeeld Escape Room the Game of EXIT gedaan wordt.
Op de doos staat dat het een app heeft, maar het heeft geen app. Het heeft een website die je gebruikt. Dit maakt uit. Ik ben al geen fan van apps bij bordspellen, maar een site zoals het hier gebruikt wordt was echt een hele nare ervaring. Als je een app gebruikt kan je je voortgang op het apparaat opslaan, je kan het dan ook spelen zonder dat je een internet verbinding nodig hebt. De manier waarop ze de site hebben opgezet zorgt er voor dat je voortgang in het spel niet opgeslagen wordt. Je moet de site gebruiken om door te kunnen gaan met je puzzels. De site zegt namelijk waar je heen moet en wat je moet doen. Tussendoor voer je codes in om de tekst door te laten gaan. Het is natuurlijk mogelijk om een website dezelfde opties te geven als een app, maar dan moet je met wachtwoorden gaan werken en gebruikers privacy etc. Ze hebben voor een makkelijkere optie gekozen, wat erg jammer is. Met de ervaring die ik heb opgedaan bij het maken van de Juf Jannie apps weet ik dat een offline app die al je voortgang bijhoudt voor dit spel niet moeilijk te maken is. Het zorgt voor een veel betere en gebruiksvriendelijkere ervaring.
Tijdens het spelen word je de hele tijd bij de hand genomen. De chat vertelt je waar je heen moet en wat je moet doen. Wij zijn natuurlijk hele gehoorzame spelers. We volgden de stappen dan ook de hele tijd. Hierdoor kregen we alleen niet de tijd om ook andere locaties (die dus niet worden aangegeven) te onderzoeken. Dit bleek later wel nodig te zijn. Ook door de checklist, die je moet afwerken, is het niet echt vrij om de puzzels op je eigen manier op te lossen. De chatbot wil een bepaalde volgorde van oplossingen hebben. De site geeft je het gevoel dat je moet doen wat er staat. Maar je kan natuurlijk wel gewoon rondgaan zoeken op andere plekken. Zolang je de puzzels maar in de volgorde van de site invult. Ik had gehoopt dat bij de moeilijke versie je wat minder geholpen zou worden en dat het je helemaal vrij stond om te kiezen welke plekken je gaat onderzoeken.
Ik speelde het spel met een iPhone. De tekst van het spel komt als chat berichten in beeld. Maar de chat berichten zijn te lang of er komen te veel achter elkaar waardoor ze niet op het scherm passen. Ik moest daardoor de hele tijd terug omhoog scrollen. Dit was vervelend, maar is te doen. Wat veel vervelender was en er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat ik met het spel gestopt ben was een ingebouwde hulp functie van de makers. Je kan op een checklist knop klikken om te zien wat je moet doen. Deze checklist verschijnt soms ook in de chat om te laten zien waar je bent. De checklist is een plaatje. Bij het omhoog scrollen raakte ik blijkbaar het plaatje van de checklist aan. Mijn telefoon opende het plaatje in een nieuw scherm. Cool, heel handig, kan je je voortgang tonen. Toen ik terug ging naar het vorige scherm was mijn voortgang weg. Ik kon alle puzzels weer opnieuw gaan doen. Je kan de introductie NIET overslaan. Je krijgt dan weer de hele speluitleg en gesprekken te zien. De chat kan je ook niet sneller laten gaan. Je zit dus vast aan het tempo van de site. Gelukkig hadden we de antwoorden nog op papier staan. We konden alles dus weer invoeren. Na wat meer puzzels te hebben opgelost besloten we even een pauze in te lassen voordat we aan de laatste paar puzzels begonnen. Toen ik de pagina weer opende (Ik had het scherm ervan niet gesloten) was de voortgang weer weg. Toen besloten we om te stoppen. Het was niet de enige reden, maar wel de voornaamste reden.
Nadat we gestopt waren met het spel, ben ik nog iets gaan testen. Aan het begin van de chatconversatie moet je kiezen of je een doorgewinterde puzzelaar bent of gewoon een normale uitdaging wilt hebben. Bij dit spel moet je een pion verplaatsen om de puzzels op een bepaalde locatie te mogen zien. Bij de gewone optie mag iedereen de kaarten en de puzzels zien (zolang daar een pion staat). Bij de moeilijke versie mogen alleen de spelers die ook op die locatie staan de puzzels zien. Voor de puzzels moet je vaak op meerdere locaties staan, dit betekent dat je dus de hele tijd puzzels aan het overschrijven bent aangezien je niet kan zien wat de andere kaart is. Dit maakt het spel wel moeilijker, maar ik vind dit geen leuke manier.
Deze escape room is heel tijdelijk. Over 2 jaar is deze niet meer te spelen. Ze hebben er namelijk voor gekozen om bij een puzzel een jaartal te gebruiken. Als het jaartal minder dan 10 jaar geleden is doe je A en anders doe je B. Het jaartal is minder dan 10 jaar geleden, maar over 2 jaar is het meer dan 10 jaar geleden. Je kan de puzzel dan dus nooit meer oplossen.
Als je een escaperoom spel wil waarbij je aan de hand wordt gehouden en de puzzels niet al te moeilijk zijn dan is dit wel een leuke optie. Zorg er wel voor dat je het spel in één keer uitspeelt en geen gekke dingen in de “app” doet. Schrijf ook alle antwoorden die je hebt gevonden op zodat je wanneer de “app” onverhoopt de fout in gaat je alles kan invullen zonder de puzzels opnieuw te hoeven doen. Voor beginnende spelers lijkt dit me wel een leuk spel. Het is geen spel voor mensen die een uitdaging willen tenzij het één van de eerste escape rooms is die je speelt..
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.