GamerPapa

Bordspellen, computerspellen en andere leuke dingen

De pendel van de dood – Leopold trilogie deel 1

De pendel van de dood is deel 1 van een trilogie. Het is een escape room thriller in de vorm van een kaartspel. Het is alleen of met meerdere spelers te spelen. In het eerste deel speel je het personage Maria en zit je in een inrichting. Je moet je zoontje zien te redden van de geest van een overleden koning. Mijn review van deel 2 kan je hier lezen.

  • Uitgever: Geronimo Games
  • Maker: 50 Clues
  • Aantal spelers: 1-5
  • Aanbevolen leeftijd: 16+
  • Type: Coöperatief
  • LET OP internet connectie vereist!

Hoe speel je De pendel van de dood

Het spel begint met het kijken van een uitlegvideo. Het is belangrijk om te weten dat je voor dit spel een internetverbinding nodig hebt. De uitlegvideo is de proloog van het spel. Het speelt zich 5 jaar voor de gebeurtenissen uit De pendel van de dood af. Tijdens de video wordt aan je uitgelegd hoe je het spel moet spelen. Er zit geen “gewone” handleiding bij het spel. De video geeft je ook meteen wat extra informatie over wat er allemaal in het verhaal aan de hand is.

Naast de video zit er ook nog een referentie kaart in het spel die je kan gebruiken. Mocht je even vergeten zijn hoe de regels ook alweer waren kan je de kaart erbij pakken. Het spel is 1 keer te spelen. Daarna weet je de oplossingen. Het spel kan je wel doorgeven.

Regels

De regels van De pendel van de dood zijn erg simpel. Je moet op de website die bij het spel hoort getallen invoeren in de velden. Er zijn twee soorten velden. Een veld waar je 2 getallen met elkaar combineert. Bijvoorbeeld (dit komt niet in het spel voor) een kan met koffie heeft het getal 246 erbij staan in een rood blok, en een koffiemok heeft het getal 214 erbij staan in een rood vak. Als je deze twee getallen invoert, krijg je als tekst dat je de koffiemok vult met koffie. Op deze manier kan je voorwerpen op kaarten met elkaar combineren.

Het tweede veld dat je kan invoeren is een locatie veld. Soms moet je op een kaart een plek vinden. Elke mogelijke plek heeft een eigen nummer in een zwart vlak. Door één van de getallen op de site in te voeren krijg je te lezen of je de juiste locatie hebt gekozen.

Dit werkt allemaal redelijk makkelijk. Het was fijn geweest als er een wis knop was geweest. Nu blijven de getallen in het vakje staan nadat je ze hebt gebruikt. Het komt wat slordig over.

Wat vonden we van De pendel van de dood

We vonden het een leuke escape room. Het is een thriller escape room en dat klopt wel. De pendel van de dood is niet eng, maar sommige afbeeldingen zijn erg luguber. Het is ook erg belangrijk dat je het zoals het spel ook aangeeft speelt vanuit het personage in het spel. We vonden de puzzels niet moeilijk. De leeftijd 16+ die het spel aangeeft is dan ook vooral om de afbeeldingen die gebruikt worden.

We denken ook dat er een aantal keuzes zijn die we gedaan hebben die niet perse nodig waren, maar alleen als bonuspunten tellen. Wat een leuke extra was.

Het verhaal was leuk en paste bij het personage. Alles is ook logisch als je goed bedenkt wie je speelt.

De pendel van de dood speelt zich af in Scandinavië, hierdoor was er een puzzel iets lastiger dan wanneer het omgezet zou zijn naar Nederland. Maar toen we ons dat realiseerden was het verder ook geen probleem.

Internetverbinding

Dit spel heeft een internetverbinding nodig. In mijn andere reviews kan je lezen dat ik hier geen fan van ben. Bij dit spel ondervonden we eigenlijk geen last ervan. Het ging allemaal redelijk soepel en de site werkte naar behoren. Er waren ook niet te veel toeters en bellen aan de website gekoppeld.

Het is wel nog steeds zo dat als ze besluiten om de server offline te halen het spel niet meer werkt. Ook als er een internetstoring is kan je het spel niet spelen. Wil je dit spelen op vakantie zonder een internet verbinding? Jammer gaat ook niet gebeuren. Ik begrijp dat er voor dit spel een verbinding nodig is omdat de manier waarop het ontworpen is anders erg lastig zou worden om via een andere manier op te lossen. Mijn advies is wel om een tablet of anders een laptop er voor te gebruiken. Een telefoon kan wel, maar de uitlegvideo wordt dan wel erg klein voor meerdere kijkers en het invullen kan wat lastiger zijn.

Conclusie

We vonden het een leuke escape room. Wat wij ook erg prettig vonden was dat het niet tijdgebonden was. Er was maar één puzzel waarbij tijd een rol speelde. Voor de rest kon je gewoon lekker de tijd nemen zonder strafpunten te krijgen. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden. Sommige mensen vinden juist de tijdsdruk leuk en geeft het een extra spanning om te zien of het je lukt om het binnen de tijd te redden.

Het is mogelijk om dit spel na het spelen aan iemand anders te geven. De code die bij het spel hoort is 30 keer te gebruiken.

Wij vonden het leuk genoeg om na het spelen van dit deel ook de vervolgdelen te kopen.