
Ontsnap jij uit dit boek?
Game Over is een boek uit de Escape boek reeks van Unieboek | Het spectrum. Er is ook nog een escape boek met een Minecraft thema. Het dagboek van een Noob. Bekijk mijn Youtube review.
In Game Over ben je iemand die het virtual reality spel Horizon gaat spelen. Maar op het moment dat je je virtual reality set aan zet en het spel start gaat het mis. Er is iets aan de hand in je favoriete spel, je kan je niet meer bewegen in de echte wereld en de enige manier om hier uit te komen is door het spel te winnen.
Het boek is opgedeeld in korte stukjes met elk een eigen nummer. Aan het eind van elk stukje moet je kiezen naar welk volgend nummer je gaat. Je moet dan bijvoorbeeld kiezen welke kant je opgaat of dat je iets wel of niet onderzoekt. Het boek is een “kies je eigen avonturen” boek. Hierin slaagt het boek goed.

- Uitgever: Unieboek | Het Spectrum bv
- Aantal spelers: 1-4
- Aanbevolen leeftijd: 8+ (als je het samen doet met een ouder iemand) 10+ alleen.
- Type: samen
- tijd: ~2 tot 3 uur (Maar dat was met 2 personen en alles voorlezen.)
- www.de-leukstekinderboeken.nl
- ISBN: 978 90 00 37508 0
- Schrijver: Alain T. Puyssegur
- Gekregen: Ja

Het boek heeft twee eindes, je wint of verliest. Het wordt een escape room boek genoemd, maar er zitten wel erg weinig puzzels in. In de Minecraft versie “Dagboek van een noob” (artikel) zaten meer puzzels en in “De schatzoekers van de Kuala- Archipel” zaten veel meer puzzels. Mijn review over dat boek kan je hier lezen. Het grappige is dat ze bij de “Kuala Archipel” het een adventure by book noemen, terwijl dat echt een puzzelboek is waar je de hele tijd aan het puzzelen bent.
Het verhaal van het boek Game Over was wel leuk. We hebben het boek in één keer uitgespeeld. We waren zo een 3 uur bezig. Het ging wat minder snel omdat mijn zoontje en ik om de beurt aan het voorlezen waren. Hij las het meeste voor. Voorlezen gaat natuurlijk wat langzamer dan stillezen. We hielden ons niet precies aan de regels. Als je namelijk “Game Over” was na een verkeerde keus gingen we niet helemaal terug naar het begin. Het boek zegt dat je opnieuw moet beginnen. Maar dat voelt erg raar, omdat je dan de tekst opnieuw zou moeten lezen om dan dezelfde keuzes te maken tot je weer bent waar je was voordat het fout ging. Het is namelijk niet mogelijk om een alternatieve route nemen. Uiteindelijk is er elke keer maar 1 manier om voorbij bepaalde punten te komen. Dit is niet erg, maar maakt het een beetje onzinnig om weer vanaf 0 te beginnen.

Wat we deden was terug gaan naar de stap voor de verkeerde keuze en dan of verder op onderzoek of een andere keus maken. We noemden het de ctrl Z cheat. Net als op de computer gewoon effe ongedaan maken wat je fout deed.
Toen het spel in het boek begonnen was, was het eerste wat mijn zoontje zei dat hij zelf gewoon zou wachten tot de moeder in het verhaal weer thuis zou komen om de set van je hoofd te halen. Dus er zijn dan misschien 3 eindes? Je wint het spel, je verliest het spel en je moeder stopt het spel? Het tweede wat hij zei was dat er wel erg weinig puzzels waren. Je moet veel lezen voordat je een puzzel tegenkomt. In de tussentijd maak je wel veel keuzes over wat je wilt doen in het spel, maar het puzzelen dat laat lang op zich wachten. Dat vond ik ook. Voor een escape room boek was het toch echt vooral rondlopen en weinig puzzelen.
Het is bij “kies je eigen verhaal” boeken trouwens wel aan te raden om een aantal boekenleggers bij de hand te hebben. Je bent vaak heen en weer aan het bladeren. Om dit wat makkelijker te maken kan je meerdere boekenleggers gebruiken.
In het boek zaten ook wat foutjes. Niet alles was erg, maar één fout was wel groot. Op een gegeven moment speel je een nieuwe plek vrij. Maar het boek geeft je het verkeerde nummer. Bij tekst 95 speel je de locatie vrij die bij tekst 38 hoort. Maar die locatie heb je al. De locatie die je vrijspeelt hoort de locatie te zijn die bij tekst 78 hoort. Dit kan heel verwarrend zijn vooral voor jongere lezers. Je kan namelijk niet meer verder.
Verder werd er in een stukje puzzel geschreven over “Onreine energie-bron-extract” terwijl in het verhaal Ijsbron-extract werd geschreven. Dit was een beetje verwarrend omdat het verschillende spullen zijn. Klein foutje, maar je kan wel gewoon doorspelen. Bij de getallen fout was het vervelender.
Mijn zoontje vond ook wel dat er redelijk wat moeilijke woorden in zaten. Maar het was niet storend. De moeilijke woorden waren vooral de zelfbedachte termen die gebruikt werden om de fantasie plekken te benoemen. Ook kwam het vooral doordat hij het hardop moest lezen. Bij stillezen zou het minder een probleem zijn. Ook was er een raadsel in het spel dat hij leuker had gevonden als het rijmde. Het was wel toepasselijk geweest.

Zelf stoorde ik me er aan dat het augmented reality werd genoemd in plaats van virtual reality. Augmented reality is wanneer er computer beelden aan de echte wereld worden toegevoegd. Pokemon GO gebruikt het om Pokemon in je kamer te kunnen vangen. Ikea gebruikt het om de meubels die je kan kopen in je kamer te plaatsen om te zien of het er goed uitziet. Virtual reality is wanneer je in het geval van het boek een bril opzet en alles om je heen (waar je ook je hoofd heen beweegt) is spelwereld. Je zit dan echt in de wereld. De PSVR van de Playstation 4 is een voorbeeld hiervan.
De puzzels in het spel waren niet echt moeilijk. Bij één puzzel liepen we vast omdat we de puzzel verkeerd begrepen. Maar in het boek staan ook hints om alles op te lossen. Na het zien van de oplossing had ik wel zo iets van dat ze het beter hadden kunnen verwoorden of kunnen laten zien. Persoonlijk vind ik dat als je in een puzzel zegt dat je de kleuren met elkaar moet verbinden je wel kleuren in je puzzel moet hebben. Ook werden getallen hergebruikt, wat het verwarrend maakte.
Een locatie vond ik niet erg “leuk” er is een plek waar ze laten lijken dat er een mogelijkheid is om er naar binnen te gaan maar die hebben we niet kunnen vinden. En als je het boek speelt merk je dat je niet heel veel opties hebt om te kunnen zoeken. Ook was er een speelstuk dat we vonden op die plek, maar waarom het daar lag of wat het nou was is nooit duidelijk geworden. Het voelde alsof ze een plek nodig hadden om nog een speelstuk te plaatsen en het maar zo hebben opgelost. Terwijl de locatie wel spannend leek van buiten.
Conclusie:
Het was een leuk boek om samen met mijn zoontje te doen. Hij vond het een leuk verhaal. Maar als escape room puzzelboek viel het wat tegen. Ook waren de puzzels wat makkelijk volgens mijn zoontje. Als je daarvan af kan stappen en het ziet als een “kies je eigen avontuur verhaal” dan is het al een stuk leuker. We vonden “De schatzoekers van de Kuala- Archipel” wel leuker maar dat boek kan je ook met 4 spelers spelen. Het kost ook wel 30 euro in plaats van de 10 euro voor Game Over. Als je van Minecraft houdt dan kunnen we ook Dagboek van een noob escape boek – verschrikkelijke mega-tempel aanraden. Ik vond het jammer van de foutjes die we vonden, maar daar kan in een latere druk misschien wat aan gedaan worden. Het is een leuk boek voor kinderen die iets meer willen dan een gewoon verhaal. De stukjes tekst zijn kort en makkelijk te overzien. Je bent de hele tijd wel bezig met keuzes maken wat natuurlijk wel de bedoeling is van zo een boek.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.